Кристалина Георгиева няма да е председател на Европейския съвет, както

...
Кристалина Георгиева няма да е председател на Европейския съвет, както
Коментари Харесай

Борисов от Брюксел: Не се разбрахме за постовете, продължаваме утре в 11 ч.


Кристалина Георгиева няма да е ръководител на Европейския съвет, както заяви по-рано Ройтерс. Мария Габриел няма да е външен министър на Европа, отказали сме поста. Засега българската позиция е коалиция сред ЕНП и социалдемократите, Франс Тимерманс да е ръководител на Еврокомисията, а Манфред Вебер на Европарламента. Това се разбра от диалог на Бойко Борисов с публицисти след края на инфарктната среща на водачите на Европейски Съюз, която продължи цяла нощ - към 40 часа.

"Не сме спали, не сме си ходили. Това са 40 часа и продължаваме на следващия ден в 11 часа. Нямаме решение ", сподели Борисов.

Лидерите на страните-членки се събраха през вчерашния ден на изключително съвещание в белгийската столица в опит да договорят идващия ръководител на Европейската комисия.

"Наслушах се на нелепости цяла вечер. Вишеградците оферират Кристалина да бъде на този пост. Аз съм номинирал Мария Габриел за еврокомисар с съответен сектор. Вчера по тази причина съм разговарял с Тимерманс, индивидът пристигна в 1 часа ", сподели Борисов.

"Говорихме за всичко с Тимерманс, видеото целеше да покаже какъв брой широкоскроени сме и по какъв начин можем да търсим взаимни отстъпки за решение на нещо. Сега ние си сътворяваме сами рецесията ", добави министър председателят.

"Комисар с действителен сектор или договарящ - кое е по-важно за нас? Представете си, в случай че страните от Западните Балкани не бъдат поканени, ще кажат, че българката е отговорна. Теоритично не е допустимо да имаш и комисар, и висш представител по външната политика. Затова отказахме външната политика. Считам, че на нас ни би трябвало действителен сектор и човек в комисията. Мисля, че Мария Габриел е потвърдена като човек ", сподели Борисов.

"Вебер - на Народното събрание, Тимерманс - на комисията. Тази форма би събрала най-вече поддръжка. Търси се болшинство, с цел да може нашите оферти да минат. Утре в 11 часа ще приказваме ", сподели още Борисов.

"Вчера приказвах с Кристалина Георгиева, през днешния ден също се чухме. Тя има прелестна работа в Световната банка ", добави министър председателят.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР