Криптовалутите се превърнаха в популярен актив сред институционалните инвеститори, но

...
Криптовалутите се превърнаха в популярен актив сред институционалните инвеститори, но
Коментари Харесай

МВФ: Пазарите на криптовалути и акции стават все по-взаимосвързани

Криптовалутите се трансфораха в известен актив измежду институционалните вложители, само че огромната волатилност на техните цени поражда опасения по отношение на финансовата им непоклатимост. Това се споделя в отчет на Международният валутен фонд (МВФ), цитира от Yahoo Finance.

Според отчета криптовалутите и пазарите на акции стават все по-взаимосвързани.

„ Преди пандемията крипто активите като биткойн и етер посочваха дребна корелация с водещите показатели на фондовите тържища. Смяташе се, че те оказват помощ за диверсификация на риска и работят като хедж против съмнението в цената на другите класове активи “, показват от МВФ в своя отчет.

Според организацията обаче всичко това се е трансформирало, следвайки реакциите на централните банки към рецесията от началото на 2020 година Цените на криптовалутите и американските акции набъбнаха доста на фона на удобните световни финансови условия и по-големият вкус на вложителите към рискови активи.

„ Крипто активите като биткойн узряха от неразбираем клас активи с малко консуматори до неразделна част от революцията на цифровите активи “, разяснява икономистът на МВФ Тара Айер, като добави, че този преход върви ръка за ръка с опасения за финансовата непоклатимост.

Тя отбелязва, че зависимостта сред волатилността в цената на биткойна и представянето на показателите S&P 500 и MSCI е повишена с 12 до 16 процентни пункта от началото на пандемията от COVID-19.

„ Корелацията сред най-търгувания стейбълкойн – тетър, и тези показатели е повишена с към 4 до 6 процентни пункта “, показва тя.

От МВФ означават, че тези констатации са доказателство, че е нужно деликатно наблюдаване на пазарите на крипто активи и приемането на регулаторни политики, с цел да бъдат смекчени евентуалните опасности за финансовата непоклатимост.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР