Cardano – може ли да се задава алтернативата на Bitcoin?

...
Криптовалутата Cardano се превърна в една от най-популярните криптовалути за
Коментари Харесай

Криптовалутата Cardano се превърна в една от най-популярните криптовалути за 2021г. По данни на cryptotrading-bg.com от началото на годината цената на Cardano се е повишила близо 1400%. От $0.175 на 1-ви януари, до цени от $2.30 по време на писане на статията. Криптовалутата, която използва монетата ADA за транзакции, сега е третата по големина пазарната капитализация, след водещите биткойн и етер.

За Cardano накратко

Cardano е блокчейн проект, основан през 2015 г. от Чарлз Хоскинсън. Хоскинсън не е чужд на бизнеса с криптовалути. Математикът е съосновател на Ethereum с криптовалутата Ether, втората по големина криптовалута след Bitcoin. Целта на проекта е да се премахнат възможно най-много грешки в съществуващите блокчейни. За по-нататъшното развитие на блокчейна фондация Cardano разчита на голяма мрежа от учени.

За разлика от Биткойн, блокчейнът на Cardano не се основава на т.нар. доказателство за работа, а на доказателство за залог и по този начин се счита за значително по-екологичен. При доказателството за работа новите криптовалути се копаят основно чрез изчислителната мощ на системата. Това е необходимо на миньорите, за да решават сложни задачи, да добавят нови блокове в блокчейна или да потвърждават транзакции в мрежата на биткойн.


Какви предимства има Cardano пред Bitcoin?

Процесът на доказване на залог консумира значително по-малко енергия от процеса на доказване на работа, така че Cardano се счита за по-екологичната алтернатива на биткойн. Същевременно системата е по-широко мащабируема - могат да се обработват повече транзакции едновременно. Възможността да се използват интелигентни договори, чрез блокчейна на Cardano също увеличава неговата полезност в сравнение с биткойн.

Какви недостатъци има Cardano в сравнение с Bitcoin?

От една страна, биткойн е с най-висока пазарна капитализация. Докато капитализацията на ADA е около 82 милиарда долара, тази на биткойн е около десет пъти по-голям.

От друга страна, биткойн печели със своята рядкост. Основателят му Сатоши Накамото е заложил в кода никога да не могат да бъдат добити повече от 21 милиона биткойна. Недостигът е двигател на цената и също така прави биткойна интересен за инвеститорите, като защита срещу инфлация. Кардано също е ограничена до 45 млрд. ADA, но досега този фактор играе по-малка роля при формирането на цената.

Между Биткойн и Кардано няма конкуренция, когато става въпрос за пазарна доминация. Биткойн има най-добрата цялостна перспектива от всички криптовалути и към момента на писане на статията се намира в средата на рекорден бичи пазар. Все пак обаче силата на общността на Кардано не е за подценяване и може да се окаже, че Cardano е по-добрата инвестиция. Кой ще победи в дългосрочната надпревара, предстои да разберем.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР