Криптопазарите претърпяха тежък удар в четвъртък, след като гигантът при

...
Криптопазарите претърпяха тежък удар в четвъртък, след като гигантът при
Коментари Харесай

Обрат на 180°: Binance отказа да спасява FTX и срина криптовалутите

Криптопазарите претърпяха тежък удар в четвъртък, откакто колосът при криптоборсите Binance се отхвърли да придобива намиращия се във финансов колапс собствен по-малък съперник – FTX. Биткойн потъна под 16 хиляди $, а вложителите наподобяват още по-разтревожени за бъдещето на промишлеността.

Binance сервира втората порция изненади едвам ден, откакто заяви за постигнатото необвързващо предложение за договорка за бизнеса на FTX отвън Съединени американски щати. Сумата на нероденото обединение по този начин и не бе разкрита, само че то щеше да помогне за оправянето с ликвидната рецесия на по-малката криптоборса.

По-рано през годината FTX бе оценена от частни вложители на 32 милиарда $. Последните седмици обаче се породиха спекулации по отношение на финансовото ѝ положение. Тази седмица ръководителят ѝ Сам Банкман-Фрийд сподели, че „ изследва всички варианти “ пред компанията, а на уеб страницата ѝ бе пуснато известието:

FTX сега не може да обработва тегления. Горещо предлагаме да не депозирате. “

Новините към борсата насочват вниманието освен върху загубите на клиентите и помрачените настроения на вложителите, само че и върху това, че този финален, и може би максимален срив в бранша, акцентира положението на промишлеността, трансформирала се в минно поле.
Как реагира криптопазарът?
Собственият токен на FTX – FTT – се срина с 90% тази седмица, до момента в който се опитваше да се стабилизира към 2 $, не доста над рекордно ниското равнище от 1.50 $.

Само за нощ биткойн падна до към 15 500 – за първи път от края на 2020 година – преди да възвърне част от загубите си. Около 14:30 ч. българско време токенът се търгува към 16 300 $.

Като цяло криптопазарът е обагрен в алено, само че не и токенът на Binance – Binance USD, който все още се движи леко нагоре, с 0.33% до към 1 $.
Състоянието на FTX
Според информацията, компанията е изправена пред дефицит от 7 – 8 милиарда $ и се нуждае от незабавно финансиране.

„ Дори Илон Мъск не би могъл да се ангажира със договорка със отговорности от 7 милиарда $ в границите на няколко часа договаряния. Това беше прекалено много за нас “, сподели Леникс Лай, шеф на финансовите пазари в OKX, която също е била търсена като алтернатива за покупател, цитира го Reuters.

Това е огромна дупка за задръстване “, добави той. „ Кинжалът ще продължи да виси над криптопазара, до момента в който вероятностите за ориста на FTX остават неразбираеми. “

Крахът на FTX се корени някои неточности, позволени от Бакман-Фрийд, откакто той се намеси в спасяването на други криптофирми, разясняват осведомени с делата му.
„ Криза на доверието “
Има признаци, че последствията от протичащото се могат да се разпространят отвън криптопазарите, изключително на фона на напрежението на Уолстрийт през последната година.

„ Провал на топ борса – това е друго равнище “, сподели Дани Чонг, основен изпълнителен шеф на децентрализираната финансова компания Tranchess, напомняйки за случилото се преди няколко месеца с TerraUSD и крипто хедж фонда Three Arrows Capital.

Вложенията на хората, в това число тези на маркет мейкърите, сега към момента са във FTX “, сподели той. „ Точно когато хората си мислеха, че криптозимата евентуално няма да продължи... се случва следващ епизод от същото. “

Регулаторът на скъпите бумаги на Съединени американски щати проверява боравенето на FTX.com със средства на клиенти и дейностите по кредитиране на крипто, съгласно източник, осведомен с следствието. Bloomberg заяви, че Министерството на правораздаването на Съединени американски щати също следи разтърсванията, въпреки че представител на ведомството е отказал да разяснява.

Инвеститорите към този момент отписват средства, вложени във FTX. Фондът за рисков капитал Sequoia Capital записа експозиция от 150 милиона $ до нула в сряда. Канадският пенсионен проект за учители в Онтарио, Tiger Global и японската Softbank също са вложители във FTX.

Платформата за търговия с акции и криптовалути Robinhood сподели, че няма директна експозиция към FTX, само че пък Бакман-Фрийд държи дял във компанията, чийто съосновател е българинът Влад Тенев. Акциите на конмпанията, родена в миналото в отговор на Уолстрийт мастодонтите, потънаха мощно във вторник, а финансовите ѝ резултати очевидно страдат.
 „ Българската “ Robinhood падна жертва на криптозимата
Повечето криптоиграчи въпреки всичко остават позитивно настроени в дълготраен проект, само че са готови за нови спадове в близко бъдеще. Загубите на биткойн от 20% тази седмица са сравними със спада през юни, когато Three Arrows Capital бе под стрес.

„ Това, което прави тази нова фаза... проблематична, е, че броят на предприятията с по-силни салда, способни да спасят тези с невисок капитал и висок ливъридж, понижава “, споделиха анализатори от J.P. Morgan в записка до клиентите.

Сега, когато силата на салдото на Alameda Research и FTX е под въпрос, единствено няколко месеца откакто бяха възприети като мощни балансови субекти, това основава рецесия на доверието. “

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинBinance FTX криптовалути срив договорка ПоследниНай-четениКомпании 0 Българската креативна организация proof. се причисли към световната мрежа by The network Крипто 36 Обрат на 180°: Binance отхвърли да избавя FTX и срина криптовалутите Транспорт 56 „ Столичен автотранспорт “ ще заложи 103 рейса поради необслужван заем Индустрии 136 След края на държавния монопол: Заплита се галактическа конспирация за милиарди Имоти 28537 Строителите пуснаха на пазара невъобразим брой жилища Компании 9566 Преди пазарния взлом Dronamics ще тества още едно българско летище Компании 5452 Фурор в енергетиката: Българска компания измежду 15-те най-големи в ЦИЕ Политика 4910 Русия глоби 15 български компании, измежду които ВМЗ и „ Арсенал “ Всички новини15:45 Компании 36 Българската креативна организация proof. се причисли към световната мрежа by The networkОще от КриптоВиж всичкиИзненадващото усвояване на FTX от Binance удави криптовалутите в червеноВъзход и проваляне: Как договорката за Twitter вдъхна нов живот на доуджкойн Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР