Криптопазарите бяха сериозно разклатени от кризата през миналата година, но

...
Криптопазарите бяха сериозно разклатени от кризата през миналата година, но
Коментари Харесай

Топ банкер: Скоро парите в брой няма да са в употреба!

Криптопазарите бяха съществено разтърсени от рецесията през предходната година, само че не и премахнати, и след края й ще станем очевидци на раждането на вълна от нови цифрови валути - под шапката на централните банки и със съществени геополотически ограничавания. Прогнозата е на новия шеф за нововъведенията към Банката за интернационалните разплащания (Bank for International Settlements - BIS) Сесилия Скингсли, оповестява Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Наричана постоянно " централната банка на централните банки ", BIS се отнася кардинално сериозно към криптовалутите и оприличава биткойна на нещо приблизително сред вид на схемата " Понци " и пазарен балон.

А крахът през предходната година на криптоборсата Еф Ти Екс (FTX) на Сам Банкман-Фрайд, на " Трий ероус кепитъл " (Three Arrows Capital) и на няколко от така наречен " стейбълкойни " даде учредения на банката още повече да претендира, че предизвестията й са се оказали верни, защото криптосекторът загуби над 2 трилиона $ от цената си.

От началото на 2023 година обаче е налице самобитно връщане на бранша към живот, а биткойнът, да вземем за пример, възвърна към 40 на 100 от цената си.

" Надявам се, че криптосекторът ще се поучи от тези крахове и ще излезе с нови оферти ", споделя Скингсли за Ройтерс. По думите на някогашния подуправител на Шведската централна банка случилото се на криптопазара до момента не е повлияло съществено на проектите на централните банки по света да пуснат в околните години национални цифрови валути (CBDCs).

Като самобитна шапка на централните банки по света BIS координира доста от интернационалните финансови опити, свързани с цифровите валути, които могат да бъдат осъществя както единствено за банкова приложимост, по този начин и за прилагане от хората. " Всичко, което виждам и слушам, приказва за това, че разрастващите тези планове не престават да стоят зад тях ", споделя Скингсли.

Досега 11 страни са пуснали лични цифрови валути, а още стотина, представляващи над 95 на 100 от световния Брутният вътрешен продукт, изследват опцията за реализация на сходни планове.

Китай, да вземем за пример, възнамерява да разшири пилотната си скица за цифров юан и да я направи налична за жителите на страната. Европейската централна банка продължава да организира проби за разработка на цифрово евро, същото вършат във връзка с своите валути и Съединени американски щати, Англия, Австралия, Бразилия, Южна Корея и Русия.

Тази световна наклонност идва във време, когато използването на пари във физическа наличност понижава, а страните се стремят да отстранят заканите за своите валути и за опциите си да пускат пари на пазари от, да вземем за пример, биткойни и огромните софтуерни компании.

Друг тласък на това развиване са глобите, наложени пред последните години на някои страни, да вземем за пример Русия и Венецуела, което кара освен тях, само че и доста други страни по света да потърсят други възможности на " Виза " (Visa), " Мастъркард " (Mastercard) и разплащателната система СУИФТ.

" Трябва да се търси резистентност освен във връзка с защитата и на продоволствените доставки, само че и в системата за разплащания ", споделя Скингсли.

И до момента в който цифровите пари би трябвало да създадат валутите " по-високо софтуерни " и по-лесни и евтини за изпращане зад граница, евентуално ще се образуват и нови " разломи ", защото новите форми на електронни пари евентуално ще бъдат изцяло оперативно съвместими единствено сред геополитически съдружници.

" Никога няма да реализираме цялостна взаимосвързаност ", показва Скингсли, само че прибавя, че Банката за интернационалните разплащания ще работи да направи цифровите пари оптимално универсални. " Ще има доста търкания и не всички страни ще са подготвени да си сътрудничат напълно с останалите. Това е действителността. Трябва обаче да търсим други възможности, защото в недалечно бъдеще парите в брой към този момент няма да са в приложимост ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР