Криптоинвеститорите са разтърсени от резките разпродажби на биткойн и криптовалутите

...
Криптоинвеститорите са разтърсени от резките разпродажби на биткойн и криптовалутите
Коментари Харесай

Страхът от криптозима се разпалва все повече

Криптоинвеститорите са разтърсени от внезапните разпродажби на биткойн и криптовалутите като цяло. Опасенията им обаче са, че най-лошото може занапред да следва, написа CNBC.

Биткойн, най-голямата виртуална валута в света, през вчерашния ден продължи отрицателния си тренд и за малко потъна до границата от 33 хиляди $. Впоследствие загубите се възвърнаха и в този момент курсът се движи към 35-36 хиляди $. Въпреки това цената остава с съвсем 50% под рекордния връх от съвсем 69 хиляди $, обуздан през предишния ноември.

Междувременно целият криптопазар е изгубил над 1 трлн. $ от капитализацията си след тези най-високи равнища, когато освен биткойн, само че и други токени бяха във вихъра си. Сега те също падат.

Всичко това кара някои наблюдаващи да приказват за опцията от настъпване на тъй наречените криптозима. С други думи, това значи ослепителен мечи пазар. Последно сходно събитие бе следено в края на 2017 година и началото на 2018 година, когато биткойн се срина с цели 80% от най-високите стойности за всички времена.

„ По време на крипто зими най-хубавите бизнесмени построяват по-добри компании. Това е моментът още веднъж да се съсредоточим върху решаването на действителни проблеми против изпомпването на токени “, разяснява обстановката Дейвид Маркъс, някогашният началник на отдела за криптовалути в компанията майка на Фейсбук – Meta.

С думите си той загатва, че зимата за криптовалутите може би към този момент е настъпила. Надя Иванова, основен действен шеф в свързаната с BNP Paribas компания за софтуерни проучвания L’Atelier, не е уверена в това, само че признава, че пазарът „ в този момент е в интервал на изстудяване “. По думите ѝ това може и да не е толкоз неприятно.

„ През последната година – изключително с целия звук на този пазар – наподобява, че доста разработчици се разсеяха от лесните облаги около спекулациите с NFT и други цифрови активи. Периодът на изстудяване в действителност може да бъде опция да стартираме да построяваме основите на пазара “, сподели Иванова пред „ Squawk Box Europe “ на CNBC.

Потъването на криптопазара пристигна в тандем със спада на международните акции. Експертите обръщат внимание, че присъединяване на огромни институционални фондове значи, че цифровите активи стават все по-преплетени с обичайните пазари.

S&P 500 падна с 8% от началото на годината, до момента в който софтуерният показател Nasdaq се намали с над 12%. Корелацията сред биткойн и S&P 500 доближи нов връх за всички времена от 0.3 пункта в понеделник, съгласно данните на Coin Metrics.

Търговците се притесняват, че евентуалното повишение на лихвените проценти и агресивното стягане на паричните политики от Федералния запас ще източи ликвидността от пазара. Централната банка на Съединени американски щати обмисля да предприеме сходни дейности в отговор на растящата инфлация и някои анализатори настояват, че това може да докара до края на ерата на свръхевтините пари и невероятните пазарни оценки – изключително в браншове с висок напредък като технологиите.

„ Мисля, че това е обвързвано с разгрома и изтеглянето от рискови активи като цяло “, сподели Иванова за скорошния спад на биткойн.

Понижаването на главните цифрови монети е берекет за стейбълкойните или цифровите валути, които са обвързани със цената на суверенните валути като щатския $. USD Coin, вторият по величина стейбълкойн, е добавил над 5 милиарда $ пазарна капитализация от неделя, съгласно данни на CoinGecko.
По-скоро промяна?
Виджай Айяр, вицепрезидент по корпоративно и интернационално развиване в криптоборсата Luno, счита, че скорошният спад на цените на цифровите валути е по-скоро „ промяна “, в сравнение с продължителна наклонност. Според него траекторията сега не подсказва за такива опасности и се движи в диапазона от 30-50% спад.

А-нормалният модел на графиката е този, при който се следи внезапно нарастване на цената и размера на търговията, последвано от също толкоз внезапен спад. Според специалиста това допуска поевтиняване с към 80%.

Айяр счита, че отсега нататък би трябвало да се следи психическата граница от 30 хиляди $. Ако биткойн затвори под тази точка след седмица или повече, „ това несъмнено би означавало огромна възможност от мечи пазар “.

Спад от към 80% от скорошния пик на биткойн би означавал цена под 15 000 $. Айяр не счита, че сходен сюжет е на масата.

Все отново вложителите се тормозят от вероятността за по-нататъшни регулаторни ограничения против криптоиндустрията. Миналата седмица съветската централна банка предложи възбрана на потреблението и добива на криптовалути, следвайки сходен ход от прилежащ Китай. Очаква се, че държавното управление на Съединени американски щати се готви да пусне тактика за контролиране на бранша най-рано идващия месец.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР