Криптоборсата Binance отстъпва под натиска на клиентите да съхраняват активите

...
Криптоборсата Binance отстъпва под натиска на клиентите да съхраняват активите
Коментари Харесай

Клиентите на Binance прехвърлят активите си към независими банки

Криптоборсата Binance отстъпва под натиска на клиентите да съхраняват активите си при самостоятелен надзирател.

Безпокойство по отношение на сигурността на най-голямата борса за криптовалути набъбна с бързи темпове, откакто компанията беше санкционирана от американските управляващи предходната година, напомня FT.

Според трима вътрешни източници, борсата е разрешила на някои по-големи търговци да държат активите си в самостоятелни банки, в това число швейцарските Sygnum Bank и Flow Bank.

Преди това клиентите на Binance можеха да държат активите си единствено на борсата или посредством попечителя Ceffu, който, съгласно информация на уеб страницата му, се дефинира като " единственият институционален сътрудник на борсата Binance ".

Миналата година обаче, регулаторните органи на Съединени американски щати описаха Ceffu като " мистериозна конструкция, обвързвана с Binance ".

" Бих предпочел да запазвам парите си в швейцарска банка, а не в Binance ", разяснява ръководителят на компания за криптотърговия, като добави, че " на доктрина сте в по-голяма сигурност ", като влагате парите си в настойник, който има контрол от регулаторите.

Binance съобщи, че е " почнала да изследва и създава решение за банково тристранно съдействие преди съвсем две години, доста преди рискът от контрагента да стане очевиден ", като се базира на съглашение сред нейните клиенти и банка настойник.

Криптоборсата обаче отхвърли да назове кои са банките и добави: " Рискът от контрагента е проблем на промишлеността, а не характерен за Binance ".

Рискът за трейдърите са повеят парите си на борсата се е нараснал след срутва на съперника на Binance FTX през 2022 година, който остави финансовите активи на хиляди вложители в клопката на процедурата по неплатежоспособност.

Неотдавнашните репресии на американските управляващи против Binance също са мотив за безпокойствие, добавя FT.

Миналата година Министерството на финансите и Министерството на правораздаването взаимно постановиха рекордна санкция от 4,3 милиарда $ на Binance, откакто борсата се призна за отговорна по обвинявания, свързани с пране на пари и нарушение на интернационалните финансови наказания.

Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища упрекна Binance в 13 нарушавания на законите за скъпите бумаги и я упрекна, че е взела участие в " обширна мрежа от измами и спорове на ползи ".

Binance оспорва обвиняванията.

Най-големите криптоборси, в това число Binance и Coinbase, са построили пазарните си дялове, като извършват по едно и също време няколко функции, в това число като пространство за търговия, настойник и заемодател, което съществени тревожи регулаторните органи. В общия случай, самостоятелни компании оферират настрана всяка от тези услуги, с цел да се понижат рисковете.

Банките попечители работят, като съхраняват активите на своите клиенти по сигурен метод.

" Тези платформи за търговия, които се назовават тържища, смесват редица функционалности ", уверен е ръководителят на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища Гари Генслер. " Моят капитал в никакъв случай не би трябвало да се допира до борса ", счита ръководителят на един от огромните криптохедж фондове. Според тях, потреблението на Ceffu е било " неизбежно зло, тъй като алтернативата е чувството, че решенията към момента се вземат в Binance ".

Схемата действа, като разрешава на клиентите да подават капитала си при попечителя в американски държавни скъпи бумаги, върху които търговците печелят към 4% рента, изясняват източници на FT.

" Тази договореност директно взема решение въпроса за риска от контрагента, главен проблем за институционалните вложители ", обявиха от Binance, като прибавиха, че са " инициирали и сполучливо изпълнили решение за ръководство на риска за институционални вложители, позволявайки да разширят в допълнение активността си ".

Борсата добави, че " интензивно работи с голям брой банкови сътрудници и институционални вложители, които са показали интерес ".

От Sygnum обявиха, че към нея " са се обърнали някои съществуващи и евентуални клиенти и са я попитали дали би било допустимо да се създаде решение, което да ги защищити от забележителен риск от контрагента, когато изберат да търгуват на криптоборси ".

Банката за цифрови активи добави, че " въз основа на тези многочислени претенции ", тя спомага на " най-големите си институционални клиенти да разделят своите контрагенти за настойничество и търговия " и че продуктът ѝ се тества, преди да бъде пуснат напълно.

Flow Bank не отговори на запитването за коментар.

Ceffu съобщи, че нейната корпоративна конструкция е самостоятелна от Binance, като добави, че разполага " със системи за обособени сметки и портфейли, настрана от всяка партньорска борса, в това число Binance ".

Въпреки строгият надзор от регулаторитее в Съединени американски щати, търговците не са склонни да прекратят напълно бизнеса на Binance, защото тя остава най-ликвидната криптоборса в света. Пазарният ѝ дял обаче е понижен до 30% от размера, търгуван на тържищата, спрямо 55% преди година, сочат данни на CCData.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР