Криптоборсата Binance и свързаните с нея субекти са прехвърлили около

...
Криптоборсата Binance и свързаните с нея субекти са прехвърлили около
Коментари Харесай

70 млрд. долара са изтекли от Binance към фалирали банки в САЩ

Криптоборсата Binance и обвързваните с нея субекти са трансферирали към 70 милиарда $ през сметки във към този момент несъществуващите Silvergate Bank и Signature Bank от 2019 година до тази година. В това число са и „ огромни суми пари “, които влизат и излизат в границите на дни, съгласно нови детайлности, представени от Bloomberg.

Silvergate е обработила повече от 50 милиарда $ депозити за свързани с Binance страни, а Signature – повече от 19 милиарда $, демонстрира документ от 27 страници, който беше подаден в сряда в Окръжния съд във Вашингтон. Някои от средствата са изтекли към задгранични субекти, съгласно документите, която цитира обзор на финансови записи, в това число банкови извлечения, депозити, анулирани чекове и банкови преводи.

SEC тази седмица заведе каузи против Binance, неговия съосновател Чанпън Джао и Binance.US за „ очевидно занемаряване “ на американските закони за скъпи бумаги, в това число погрешно боравене със средства на клиенти и заблуждение на вложители и регулатори, част от разширяващата се крипторепресия след вълна от гърмежи предходната година, в това число колапса на борсата FTX на Сам Банкман-Фрид. Във вторник Агенцията подаде заявление за незабавни дейности за краткотрайна ограничаваща заповед за заледяване на активите на Binance.US в опит да отбрани потребителските средства, в това число посредством репатриране на потребителски вложения, държани в чужбина.

Въпреки че делото на SEC против Binance включва обвинявания, че е управлявала погрешно потребителски средства, произходът на парите и задачата на прехвърлянията, разказани в документа от сряда, не са конкретизирани. Подаването е в поддръжка на предлагането за заледяване на активи на Binance.US и не включва нови обвинявания. Говорител на компанията сподели пред New York Times, че прехвърлянията не включват потребителски средства и са осъществени в естествения ход на бизнеса.
Червен байрак
От банките нормално се чака да следят паричния поток за необикновени транзакции, в това число огромни прехвърляния, съгласно Джон Попео, сътрудник в Gallatin Group, който поучава банки и други компании по регулаторни въпроси. Не е ясно дали Silvergate или Signature Bank са създали това в случаите, разказани в детайли в документите, или дали е належащо.

„ Ако има постоянно огромно парично придвижване – може да е извънтериториално или вътрешно – това за мен е червен байрак “, сподели Попео.

Binance не отговори на искане за коментар. Представител на Binance.US отхвърли коментар пред Bloomberg. Silvergate и New York Community Bancorp, които купиха Signature, не дадоха отговор на претенции за коментар отвън нормалното работно време.

Много от Binance и обвързваните с тях сметки участваха в мрежата SEN на Silvergate и платформата Signet на Signature. Системите за електронни разплащания разрешиха на потребителите да трансферират средства безпроблемно и незабавно, 24 часа в денонощието, преди да бъдат затворени по-рано тази година, когато техните компании майки изпаднаха в усложнение. Signature беше спряна от регулаторите през март след приключване на доста депозити. Silvergate разгласи, че ще затвори непринудено същия месец.
Големи потоци
Често сумите в сметките биха били относително дребни първоначално и в края на месеца, само че сред тях има големи входящи и изходящи потоци.

„ Понякога сумите, които се кредитират и дебитират за един месец, възлизат на повече от един милиард $ “, се споделя в документите. „ Например, през юли 2021 година един акаунт в Signature Bank Binance Holdings демонстрира начален баланс от $468 милиона, депозити от $1 милиард, тегления от $1.3 милиарда и краен баланс от $179 милиона. “

Сметките в двете банки са изплатили средства на продавач на яхта и за „ услуга за право на обезпечаване на аероплан “, се споделя в документите.

Джао е бил и автентичен притежател на голям брой други задгранични компании със сметки в Signature Bank, се споделя в документите, в това число тези, открити в Канада, ОАЕ, Сейшелските острови, Сингапур, Литва и Казахстан. Част от парите в последна сметка се озоваха в персоналната сметка на Zhao, съгласно документите. Някои са минали към Amazon Web Services, а други към Stifel Bank, се споделя в документите. Представители на AWS и Stifel не дадоха отговор на искане за коментар.
Merit Peak
В Silvergate, през 2020 и 2021 година, единствено един индивид на Binance, наименуван Key Vision, имаше депозити и тегления на повече от $13 милиарда, демонстрира документите, като съвсем всички депозити бяха трансферирани на различен индивид на име Merit Peak, разпознат в делото на SEC като следен от Джао. Между 2019 година и 2021 година сметките на Merit Peak са получили 22 милиарда $, в това число към 11 милиарда $ от Key Vision, 7,2 милиарда $ от други страни, свързани с Binance, и 1,2 милиарда $ от BAM Trading, едно от корпоративните формирания на Binance.US, съгласно подаването.

Merit Peak заплати по-голямата част от тези пари - 21,6 милиарда $ - на задграничен филиал на Paxos, който спря издаването на постоянни монети BUSD с марка Binance под регулаторен напън по-рано тази година. Субектите на Binance са смесили средства в Merit Peak, съгласно документите.

Говорител на Paxos сподели, че компанията следи от близко обвиняванията против Binance.

„ През февруари 2023 година Paxos разгласи решението си да приключи връзките си с Binance и от този момент сполучливо приключва всички бизнес връзки “ с компанията, сподели представителят на Paxos в изказване. „ Жалбата против Binance не твърди никакви нарушавания от Paxos. Ще продължим да работим с всички старания на държавното управление, с цел да надигнем неприятните артисти пред правораздаването.

Silvergate подреди сметките, свързани с Binance, да бъдат затворени през декември и салдата по тях бяха нула до края на март, се споделя в документите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР