Криптобанката Nexo КомпанииNexo съди паричния регулатор на Каймановите островиПолитикаРадев: Nexo

...
Криптобанката Nexo КомпанииNexo съди паричния регулатор на Каймановите островиПолитикаРадев: Nexo
Коментари Харесай

„Комисията Nexo“: Предизборен трик или шанс за ключов дебат

Криптобанката Nexo КомпанииNexo съди паричния регулатор на Каймановите островиПолитикаРадев: Nexo няма общо с мандата на Българска социалистическа партия
С цялостно единогласие, само че не без неизменимите политически пристрастия и внушения, със 190 гласа „ за “, депутатите през днешния ден взеха решение да се сътвори парламентарна комисия по „ случая Nexo “. Целта ѝ е да откри всички обстоятелства и условия към активността на криптокомпанията и обвиняванията против нея във финансови закононарушения, връзки с лица и структури, подкрепящи тероризъм, и спонсорирането на политически партии в България.

Въпреки поръчката от страна на всички политически сили, че поддържат препоръчаната от ГЕРБ-СДС комисия, дебатът лиши няколко часа. Депутатите се възползваха от пиперливата призма „ Nexo “, с цел да пречупят през нея добре познатия си разказ по странични тематики.

На фона на наближаващия завършек на 48-ия парламент комисията е доста по-вероятно да продължи да служи на депутатите по-скоро предизборно. Докато Мирослав Иванов от „ Продължаваме промяната “ изрази мнение, че структурата е безсмислена, тъй като се пробва да изземе функционалностите на проверяващите и хаби пленарно и законодателно време, Йордан Цонев от Движение за права и свободи отвърна, че въпросът остава политически, тъй като става дума за имиджа на страната.

В този ред на мисли мнозина подсетиха за случая с OneCoin на „ криптокралицата “ Ружа Игнатова. След като през 90-те годни на България ѝ излезе име около емблематични хакерски закононарушения, схемата на търсената от ФБР и Интерпол българка още веднъж прикова вниманието насам. Сега на дневен ред е Nexo, на която още през септември бяха повдигнати обвинявания от управляващите в осем американски щата.

Наред с проблемите от накърнената известност на страната и предпоставките за приключването на високо квалифицираните фрагменти и вложенията на открито, комисията за Nexo отваря и значим вътрешнополитически въпрос.
Финансирането на партиите
Всъщност въпросът с Nexo за следващ път изкара на напред във времето алтернативата за модела на финансиране на партиите, отчетността и опасенията от скрит политически комфорт, когато това се прави непрозрачно. Именно такива се породиха към разкритието, че „ Да, България “ (част от обединението „ Демократична България “) е била финансирана от чиновници на криптокомпанията.

Проверка на партията откри, че тя е получила дарения от 15 души, работещи за „ криптобанката “ – те са дали общо 199 999 лева през 2021 година и 199 993 лева през 2022 година Наглед координираните им дейности и сходните импортирани суми по 20 000 лева разсънват подозрения, че парите идват по линия на самата компания, само че скрито.

Иска се сериозен диалог за финансирането на партиите – дали да е обществено, както и да се разиска нуждата от закон за лобизма “, сподели съпредседателят на Демократична България Христо Иванов през днешния ден от трибуната. Според него обаче това не би трябвало да се случва в предизборно време.

„ Една такава комисия би трябвало да прегледа по какъв начин се финансират партиите в България въобще. Защото сегашната система не работи “, сподели водачът на „ Демократична България “.
За комисията
Парламентът реши комисията да работи 1 месец, а в нея да влязат 14 народни представители, определени на паритетен принцип – по двама от политическа мощ.

Неин ръководител ще е Даниел Митов от ГЕРБ.

Членове на комисията ще бъдат: Десислава Трифонова (ГЕРБ), Рена Стефанова и Асен Василев от „ Продължаваме промяната “, Йордан Цонев и Петър Чобанов от Движение за права и свободи, Златан Златанов и Ивайло Чоргов, Иван Ченчев и Илиян Йончев от Българска социалистическа партия, Божидар Божанов и Надежда Йорданова от „ Демократична България “ и Лидия Недева и Гален Монев от „ Български напредък “.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинNexo комисия избори финансиране на партии Да България Христо Иванов ПоследниНай-четениПолитика 28 „ Комисията Nexo “: Предизборен трик или късмет за основен спор Компании 28 Средно 14 лева седмично пестят клиентите на Lidl с „ Двойно повече на същата цена “ Транспорт 76 Кабинетът се съгласи Европейска инвестиционна банка да финансира Летище София с 40 млн. евро Бюджет и финанси 168 Държавата се похвали с огромен интерес от Съединени американски щати към новия български дълг Компании 13013 Един от най-големите производители на ски строи нов цех в България Имоти 5596 Сгради единствено за наематели – нова наклонност, навлизаща в България Хай-тек 5140 Кое е идващото в действителност огромно нещо в технологиите съгласно Бил Гейтс Иновации 4790 Защо Бил Гейтс има вяра и влага в растителното месо? Всички новини18:01 Компании 28 Средно 14 лева седмично пестят клиентите на Lidl с „ Двойно повече на същата цена “Още от ПолитикаВиж всичкиМинистерският съвет утвърди новата си енергийна тактика

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР