Крипто-продуктите се нуждаеха от паралелната обработка на GPU-тата, от което

...
Крипто-продуктите се нуждаеха от паралелната обработка на GPU-тата, от което
Коментари Харесай

Nvidia: криптовалутите не носят нищо полезно за обществото


Крипто-продуктите се нуждаеха от паралелната обработка на GPU-тата, от което Nvidia направи огромен бизнес (снимка: CC0 Public Domain)

Графичната компания Nvidia получи супер облаги от продажбата на чипове и видеокарти за общността на криптоминьорите, само че самата тя признава, че криптовалутите не носят нищо потребно на човечеството.

Други приложения на високпроизводителните изчислителни системи, като чатботът с изкуствен интелект ChatGPT, са доста по-полезни, счита техническият шеф на Nvidia – Майкъл Каган, представен от Гардиън.

„ Всички тези крипто-продукти се нуждаеха от паралелна обработка, а Nvidia беше най-хубавата, тъй че хората просто програмираха GPU за тази цел. Те купиха доста неща, вследствие на което настъпи колапс, тъй като това не носи нищо потребно за обществото. За разлика от изкуствения разсъдък ”, споделя Кейгън.

Техническият шеф на Nvidia признава, че в никакъв случай не е вярвал в изгодата за човечеството от криптовалутата.

Известна най-много с мощните си графични карти за игри, в един миг Nvidia се озова в центъра на бурята, която изкуственият разсъдък провокира. Нейните мощни чипове направиха допустимо доста ускорение на процеса на образование на нови AI системи.

Преди две седмици Microsoft разкри, че e закупила десетки хиляди ускорители A100 от Nvidia, с цел да зарежда системите за изкуствен интелект на OpenAI, в това число ChatGPT.

Освен това Nvidia продаде 20 000 ускорителя H100 на Amazon за неговата облачна платформа AWS. В допълнение, компанията продаде 16 000 ускорителя от същия вид на корпорацията Oracle.

Nvidia дава своите изчислителни мощности и чартърен. Така да вземем за пример, суперкомпютърна услуга DGX Cloud AI предлага достъп до клъстер от осем H100 ускорителя за малко под $37 000 на месец.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР