Кримският град Керч се сбогува днес с жертвите на разстрела

...
Кримският град Керч се сбогува днес с жертвите на разстрела
Коментари Харесай

Руски вестник разкри кой печели от масовото убийство в Керч

Кримският град Керч се сбогува през днешния ден с жертвите на разстрела в локалния политехнически лицей, написа "Комерсант ". В сряда ученикът Владислав Росляков мазета там с експлозиви и пушка-помпа над 20 съученици и преподаватели, след което се самоуби, припомнят изданията.

"Комерсант " разказва спонтанния мемориал в града със фотоси на починали, където хора носят цветя, играчки и свещи. Митрополитът на Феодосия и Керч Платон отслужи там панихида, букет постави Анна Кузнецова - детски омбудсман към президента Владимир Путин, просветният министър Олга Василиева също уважи жертвите, споделя вестникът. Почти всички в Керч приказват за неколцина нападатели, някои твърдят, че са чули автоматни откоси, само че видеозаписът в интернет е записал единствено единични изстрели. Следствието също упорства, че е работил единствено един стрелец. Според ръководителя на Крим Сергей Аксьонов обаче той е имал съучастници и тайните служби ги търсят.

Според източник на "Известия " следствието ревизира за какво Росляков е пътувал през последната година два пъти до украинския град Харков. Липсвали данни да има родственици там, при все това Крим бе украинска територия до 2014 година, когато Москва анексира полуострова. По-рано ученикът качвал антифашистки постове в мрежата "ВКонтакте ", репоствал и материал от неразрешен уебсайт за скинхеди. Някои търсели в дейностите му политически подтекст. Всички данни и известия обаче били изтрити от неговия компютър по думите на кримския омбудсман Людмила Лубина, говорила с криминалистите.

"Известия " прецизира, че майката на Росляков - санитарка в болница, не членува в сектата "Свидетели на Йехова ", както писаха съветски медии, а в евангелска петдесятническа черква, незабранена в страната. Междувременно пред всички учебни заведения и детски градини в Керч е сложена защита заради опасения, че може да се появят подражатели на килъра. В града са пристигнали и психиатри, с цел да се борят с посттравматичния стрес у потърпевшите и околните им, също и да провеждат посмъртна психологично-психиатрична експертиза на Росляков, осведоми изданието.

Федералната работа за сигурност (ФСС) към този момент има данни единствено от обществените мрежи, само че очевидно става дума за умопобъркан, чиито претекстове идват от предходни закононарушения против беззащитни хора като осъществените в Норвегия от Андерш Брайвик и в американския град Кълъмбъс. Така разяснява събитията в Керч Александър Михайлов, генерал-майор от ФСС, пред "Новие вести ".

"Няма за какво да демонизираме съседите си, щом липсват учредения ", споделя той във връзка догатките, свързващи Росляков с Украйна. При все това "както и да квалифицираме закононарушението на този човек, приказваме за терористичен атентат. Той не е имал политическо значение, само че е извършил главната си задача - да всее боязън и смут ", установи специалистът. Масовото ликвидиране в Крим е резултат и от глобализацията, защото в обществените мрежи и интернет има доста нездравословно за младежите наличие, припомня печатът вчерашно изказване на президента Путин.

От нещастието ще завоюват точки настояващите за възбрана на интернет групите, пропагандиращи принуждение, само че тази възбрана няма да реши казуса с тийнейджърската експанзия, декларира "Новая газета ". Тийнейджърите в Русия в действителност са под пресечен огън, твърди опозиционният вестник. Според потърсени от него психолози младежката престъпност в страната произтича от "общото равнище на експанзията: с цел да посегнеш към оръжието, от време на време стига единствено да погледаш телевизия - даже не сериалите, а така наречен обществено-политически блок ".

"Виждаме в страната обстановка, когато се разпалва ненавист всеки ден - показва професор Александър Асмолов от Московския държавен университет. - Страната живее в идея, че има скрит план против нея, и щом си от дълго време под тази "хипноза ", рано или късно започваш да действаш в коловоза на тази митология. Виновен е даже не тв приемникът, а тези, които насочват през него потоци от идеология на омразата. " От становище на законодателите обаче идеологически е по-правилно да се борят с подстрекателите в интернет, а не с подстрекателите от тв приемника. Макар че вторите са по този начин рискови като първите - просто вторите получават държавни пари, изяснява "Новая газета ".

Случайно или не, разгръщането на религиозна агитация и практики на всички нива в светските просветителни институции е съпроводено с повишен брой самоубийства там. Нараснала е престъпността измежду съветските деца и тинейджъри, отбелязва създател на "Независимая газета ". С ангажимента, че не счита да хвърли цялата виновност за събитията в Керч върху триумфите на религиозното строителство в Русия, той декларира, че споделя позицията на писателя Владимир Сорокин за ситуацията в страната, и цитира негово изявление. "Струва ми се, че у нас има образован феодализъм, заздравен с високи технологии. Днешните феодали не се возят в каляски, а с мерцедеси "600 ". И не си държат парите в сандъци, а в швейцарски банки. По нрав обаче са също като феодалите от 16-и век ", сочи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР