Криминалният психолог Тодор Тодоров в интервю за сутрешния блок Добро

...
Криминалният психолог Тодор Тодоров в интервю за сутрешния блок Добро
Коментари Харесай

Тодор Тодоров: 30 години нямаме регулация на професията психолог и това е много сериозен проблем

Криминалният психолог Тодор Тодоров в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "



Откриха майка на две деца от пловдивското село Пъдарско, която два дни бе търсена от полицията. Това се случи преди броени дни. По тематиката на директната ни телефонна линия е престъпният психолог Тодор Тодоров. Г-н Тодоров, още веднъж има случай на убита жена, още веднъж претекстът е ревнивост. Как ще коментирате случая? Защо ревността и съжителството с даден човек дават жертви? 

Да ви кажа, в последните години, изключително от 2020 година насам, Световната здравна организация – това го споделям за не знам си кой път към този момент – излиза с данни за това, че много съществено се е влошило психологичното здраве при хората. Съвсем обикновено от позиция на това, което има като събитие в живота, който живеем, е да има нараснало напрежение, да има ескалираща експанзия. Има си статистика за това нещо, тъй че от тази позиция всичко е разбираемо. Сега различен е въпросът какво вършим, с цел да не се стига до там или най-малко да бъдат по-малко случаите, тъй като в България нормално просто ги записваме, разясняваме и минава един, идва различен и по този начин. 

Именно. Какво приказват обстоятелствата, допустима версия ли е да е била отвлечена? 

Не мисля, че е, най-малко няма данни от това, което разбрахме по случая. По-скоро става въпрос за преднамерено ликвидиране, доколкото аз запознат съм мненията по медиите. Така че какво значи в тази ситуация да е отвлечена? Те по този начин или другояче имат разправии между тях, имат неразбирателства и просто в един миг очевидно нейният мъж, брачен партньор или какъвто се води там, единственият излаз, който е видял от обстановката, е просто да я умъртви.  

Всички помним бруталното ликвидиране в Перник – мъчно отшумява в съзнанието на човек такова нещо. Наскоро жена пък беше убита в Шуменско, още веднъж от брачна половинка си. Сега и този случай. Какво се случва, зачестяват ли? 

Те са много повече в действителност случаите. Ами да, зачестяват като цяло и най-вероятно ще продължат да се случват тези неща. Просто в действителност казусът с отчуждението, изобщо обичаната ми тематика за психологичното здраве на хората е много сериозна. Ние де факто от 2020 година живеем непрекъснато в рецесия. Поотшумя КОВИД, почна войната, надлежно инфлация и всички други свързани с това неволи, по този начин да се каже, на нашето съществуване и това малко или доста се отразява на хората.  

Да, обаче това е тематика, която като че ли не се разяснява толкоз доста, или най-малко не й се дава чак толкоз огромна публичност.  

Някак си се неглижира на фона на всички останали злободневни тематики. Отбелязваме я единствено когато се случи към този момент нещо съдбовно и няма какво да се направи повече и то е всякога от случай на случай. Така че да, несъмнено се неглижира, тъй като в последна сметка в България най-малко сигурно на психологичното здраве се обръща незадоволително внимание.  

Не би трябвало да се случват такива неща, които са с съдбовен край, и чак тогава да се сетим, че би трябвало да го разясняваме. 

Ами да ви кажа, те ще се случват, по този начин или другояче. Друг е въпросът, че може да бъде в доста по-ограничен мащаб. 

Какъв е методът за предварителна защита на принуждение и на случаите, за които приказваме? Кой би трябвало да си свърши работата? 

О, всичко стартира от фамилията и от най-ранна детска възраст, тъй като един принудител, преди да стане принудител, съвсем постоянно преди този момент е бил жертва на принуждение, без значение дали физическо или прочувствено. Така че популярност Богу, множеството хора, които са претърпели принуждение, не стават насилници, намират някакви съответни способи да се оправят с контузиите. Но сигурно би трябвало и една по-сериозна непоносимост във връзка с това. В България доста постоянно, изключително в по-малките  населени места, в случай че имаш проблем, за това не би трябвало да се приказва – сакън да не схванат съседите и да не стартират те да приказват за теб. И доста хора, доста дами, в тази ситуация жертви на домашно принуждение, си мълчат, траят си, до момента в който не се случи нещо съдбовно. С течение на времето развиват и така наречен Стокхолмски синдром и стартират да носят едно възприятие за виновност, че видиш ли, надали не те не са се държали вярно и надлежно това е предизвикало експанзията насреща. Като се зададе подобен въпрос, доста е комплицирано кое е изначално, само че отношението по принцип към тези неща би трябвало да се промени. А това става с образование, става с образование, става и със сериозна психична работа, пък в България другата ми " обичана “ тематика е, че 30 години нямаме регулация на специалността Психолог и това е също доста сериозен проблем.  

Вие споменахте за възпитанието, образованието и психичната работа. Те в действителност могат ли да оказват помощ на тези дами да не бъдат манипулирани и да не изпитват това възприятие за виновност? 

Естествено, че могат. Но първо, че би трябвало да бъде налично, т.е. регулацията на специалността Психолог в тази ситуация би означавало, че хората, които имат по-ниски приходи, биха могли надлежно да употребяват такава услуга по Здравна каса, което ще я направи доста по-достъпна за тези прослойки от популацията, които са в по-ниския статус, обществен и финансов. И също по този начин би го направило и налично, тъй като огромна част от сериозните терапевти и клинични психолози в България са съсредоточени в по-големите обитаеми места и по-малките надлежно нямат или е доста сложен достъпът до такава услуга.  

Интересното при тези случаи, за които говорихме доскоро, тъкмо когато става въпрос за ревнивост, забавно е за какво някои хора могат да го управляват това възприятие, а други стигат до такива дейности? 

Всичко е въпрос на характеровите особености, на ценностна система. Сложен съставен елемент от разнообразни фактори е, тъй че е напълно обикновено, както един човек може в една обстановка да реагира с усмивка, различен може да реагира с пестник, тъй че всичко си зависи от индивида.  

Какво демонстрира практиката ви – лечимо ли е това положение и имали ли сте случаи, в които хората сами търсят помощ? 

Има доста случаи, изключително с мен и с екипа ми се свързват скрито дами, жертви на принуждение, с цел да желаят съвет какво и по какъв начин да постъпят и по какъв начин да излязат от обстановката. Има и случаи, които зачестиха, изключително от началото на пандемията, в които брачни сътрудници желаят да ревизират себе си, един различен за преданост, за която аз постоянно се пробвам да ги разубедя, че примерно полиграфското проучване не е методът да си възстановят доверието, а би трябвало сериозна лечебна работа и консултативна. Понякога съумявам да ги убедя, от време на време – не.  

Вие бяхте споделяли за този проблем в едно Ваше присъединяване и за това когато единствено единият желае, само че пък той не е подготвен да се подложи на такова.  

Ами доста постоянно в действителност ревнивците са хората, които не са най-лоялните във връзката. В множеството случаи човек вижда в другия това, което самият той прави или е податлив да прави, и прави проекции, и надлежно доста елементарно се схваща защо става въпрос.  

Много постоянно дамите не знаят, че сътрудникът им може да стигне до такива дейности, до брутално принуждение. Какво е държанието, което посочва, че обстановката може да излезе отвън надзор?  

То това в никакъв случай не се случва от раз, ей по този начин, просто през днешния ден ставаме, скарваме се и надлежно се убиваме. Винаги по тази причина има месеци, години преди този момент, предистория с викове, със кавги, с ограничавания на персоналния избор и на свободата на колегата, с побутвания, с плесници и така нататък И в един миг нещата ескалират, стигат до връхната точка.  

Вие разговаряте и анализирате точно насилниците. Какви са тези хора? Успяват ли да споделят за какво го вършат и най-важното – съжаляват ли в следствие за дейностите си? 

Различни са. Има доста примитивни хора, които единствено през насилието могат да изразят себе си. Има и надълбоко комплексирани хора, на които това им е методът да наложат превъзходството и мнението си, защото не разполагат с задоволително причини. Така че всеки случай си е друг, по този начин да се каже.  

И с цел да приключим този диалог, тъй като специалността ви в действителност буди доста интерес, желая да ви попитам – по какъв начин успявате да се разграничавате в свободното си, персоналното време от всичко, което ви се случва в професионален проект?  

Никога не би трябвало да забравяме, че това, което работим, е нашата професионална роля, това не сме ние. Вземе ли се прекомерно насериозно, да считаме, че каквито сме в работата, такива сме на всички места, тогава към този момент има сериозен проблем.  

Важно е да го знаем, по този начин е. 

Да. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР