Криминалният контингент все повече се пренасочва към каналджийството като доходоносен

...
Криминалният контингент все повече се пренасочва към каналджийството като доходоносен
Коментари Харесай

Демерджиев: До гонките на полицията с мигранти се стига по изключение

Криминалният контингент от ден на ден се пренасочва към каналджийството като рентабилен вид активност с по-ниски санкции. Това съобщи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на чуване пред вътрешната комисия в Народното събрание.

" Лицата, залавяни за трафик на мигранти по автомагистралите, се освобождават на идващия ден и поради това се постанова увеличение на наказванията планувани в този момент в Наказателен кодекс ", съобщи министър Демерджиев пред отрасловата парламентарна комисия.

Той посочи, че тактиките на каналджиите за транспорт с първокласни коли се трансформират непрекъснато - транспортират се дребни групи хора, които се качват на 30 км. от границата като каналджиите всеобщо не се подчиняват на полицията да спрат и се движат с висока скорост.

" Министерство на вътрешните работи се пробва да противодейства съответно, само че няма коли които да се движат с 240 км ", съобщи вътрешният министър.

Според него до гонките на полицията с мигранти се стигало по изключение.

Демерджиев подсети, че към 5% от следствията за трафик на мигранти приключват с ефикасна присъда, а половината от досъдебните производства завършват с санкции. Той прикани депутатите да прегледан импортираните от законопроекти, предвиждащи по сурови санкции за трафика на хора. По проблема има два плана - на Министерство на вътрешните работи и на " Българска социалистическа партия за България.

" Парите, които се печелят от този тип активност, вършат санкцията неефективна. Правоохранителните органи третират тази активност като такава с по-малка социална заплаха, само че това не е по този начин. Единственият метод е да приравним наказванията с тези в другите страни, с цел да няма поток от чужденци, които да идват у нас, с цел да се занимават с тази активност ", съобщи Демерджиев.

Поиска и спомагателни средства за защита на границата за бронежилетки, принадлежности за нощно виждане. Поискана е и помощ от Европейска комисия.

Стартирани са публични поръчки и към този момент са подготвени новите дрехи за Гранична Полиция. Предстои да бъдат раздадени на персоналния състав.

Създадена е двустранна комисия с Турция за превъзмогване на казуса с мигрантите.

Министърът на вътрешните работи регистрира, че откогато е на власт, работа " Вътрешна сигурност " експлоатира 28 броя специални-разузнавателни средства при едвам 8 за предходната година. Това, съгласно Демерджиев, е дало резултат – има отстранени или преместени чиновници на Министерство на вътрешните работи и най-много " Гранична полиция ".

Бившият министър на вътрешните работи и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС Христо Терзийски прикани Демерджиев да направи информация дали заместник-директор в Главна дирекция на Министерство на вътрешните работи спомага на трафика на мигранти. Демерджиев даде обещание да ревизира всички заместник-директори на основни дирекции в Министерство на вътрешните работи.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/690568229070257
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР