Криминализиране на психическото насилие, от което са настъпили вредни последици

...
Криминализиране на психическото насилие, от което са настъпили вредни последици
Коментари Харесай

Криминализират системния психически тормоз


Криминализиране на психическото принуждение, от което са настъпили нездравословни последствия за потърпевшия, плануват проектопромени в Наказателния кодекс, импортирани от група депутати от ГЕРБ.

Който редовно упражнява психическо принуждение над другиго и от това настъпят нездравословни последствия за потърпевшия, се санкционира с отнемане от независимост до една година или пробация, в случай че осъщественото не съставлява по-тежко закононарушение, е записано в законопроекта.

Предвижда се наказването да се постанова и на оня, който редовно преследва другиго за да възбуди състоятелен боязън за сигурността му или за сигурността на негови близки.

Според определението, препоръчано в плана, гонене е всяко държание със застрашителен темперамент против съответно лице, което има като последица втълпяване на възприятие на боязън у него. Заплашителното държание може да се показва в следене на другия човек, в това число появяване на работното му място и други посещавани от него места за обществени контакти и отдих, проявление на другия, че е следен, нахлуване в нежелана връзка с него посредством всички вероятни средства за връзка.„ Откраднат живот “ с премия от лекарската гилдия

Наказанието е отнемане от независимост до пет години, в случай че това действие е осъществено в изискванията на домашно принуждение.

Целта е да дадем всеобхватна отбрана против домашното принуждение и всички други форми на експанзия, изясни ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която също е подписала законопроекта. Надявам се да загърбим политическите си пристрастия и да създадем по този начин, че да понижим домашното принуждение, тъй като сходен закон не трябва да бъде политизиран, уточни тя.

Според статистиката всяка четвърта жена е жертва на принуждение. Надявам се, че ще вземем допустимо най-строгите ограничения, законопроектът инкриминира закононарушения против личността, засягащи физическата цялост, систематичното психическо принуждение, систематичното гонене, от които са настъпили нездравословни последици за личността, означи Караянчева.

Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов изясни, че акцентът и новото в законодателното предложение са свързани с инкриминирането на психическия тормоз. Психическото принуждение оставя трайна диря в личността на жертвата и тежки нездравословни последствия, то може да се демонстрира както с физически тормоз, по този начин и с нагрубяване или с слагане във финансова взаимозависимост, сподели Кирилов. Той осведоми, че идната стъпка ще бъдат промени в закона против домашното принуждение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР