“Крило бе издигнат в памет на двама военни летци героиДупките

...
“Крило бе издигнат в памет на двама военни летци героиДупките
Коментари Харесай

Издирват гамени, стреляли по паметник

“Крило ” бе повдигнат в памет на двама военни летци герои
Дупките от бренеке са над 50 с величина на монета от 1 лев

Полицията търси вандали, осквернили паметника на двама военни летци, избавили преди 36 година от гибел жителите на Генерал Тошево. Седмица преди честването на гибелта на кап. Венко Савов и ст. лейтенант Йордан Тенчев от общината открили, че паметникът “Крило ” е изработен на сито от пукотевица с ловна пушка.

“Дупките от бренеке са над 50 с величина на монета от 1 лев. Това е вандализъм, който ни е мъчно да приемем и осмислим. Вандализъм, който обаче се случва всяка година ”, оповестиха от общината в обява на уеб страницата си, озаглавена “Ловният сезон стартира... на крилото ”, визирайки почналия предходната събота сезон за отстрел на пернати.

“Само след броени дни всички ние би трябвало да сведем глава в памет на висшата всеотдайност на двама свръхчовеци-герои. Твърде евентуално е обаче пред надупченото като швейцарско сирене крило да сме навели глава само от позор ”, показват от локалната администрация.

Оскверненият монумент бе повдигнат през 1996 година по самодейност на общината и със съдействието на отделение 28770 в Балчик. Той уважава подвига на летците Венко Савов и Йордан Тенчев, които на 27 август 1986 година при повреда на аероплан МИГ-21 вместо да катапултират, извеждат машината отвън рамките на Генерал Тошево и умират при разбиването, спасявайки стотици хора. През 2000 година те бяха удостоени посмъртно със званието “Почетен жител ”, техните имена носят и две улици в добруджанския град.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР