Крепостта Русокастрон може да се превърне в обект от ранга

...
Крепостта Русокастрон може да се превърне в обект от ранга
Коментари Харесай

Милен Николов: Русокастрон може да се превърне в обект от ранга на Царевец и Трапезица

" Крепостта Русокастрон може да се трансформира в обект от ранга на Царевец и Трапезица. " Това сподели шефът на районния исторически музей – Бургас Милен Николов. Русокастрон е българска цитадела на българските царе, единствено към 40 години е била във притежание на византийците. Тя е извънредно грижливо построена, с доста старания и средства, което си проличава от големите количества хоросан, влагани във всички градежи.
Разкопките по крепостта стартират през 2006 година през западната крепостна стена. В следствие са разкрити основите на една средновековна черква, локализирани са и други постройки. През 2009-2010 година са проучвани водоснабдителни уреди кула-кладенец в северния скат на крепостта. Това е едно оборудване, което доближава от северната крепостна стена и доближава до Русокастренска река, добави още Милен Николов. През 2014 година продължава това изследване и през 2016 година стартират огромни разкопки, при които са открити четири кули – две ранни византийски и две средновековни. През 2017 година разкопките са съсредоточени в цитаделата на крепостта – разкрити са южната стена и каменна постройка със зидани каменни стълбове, които са поддържали втория етаж. Дебелината на стените е 2,5 м и постройката е била с представителни функционалности, най-вероятно се касае за дворцова постройка, изясни още специалистът.

Открито е голямо количество монети, най-вече на българските царе, византийски златни монети и икона от слонова кост, открита през 2017 година, направена в Константинопол през Х век. Този тип творби на изкуството са се правили само за членовете на императорското семейство. Иконата може да се види в районния исторически музей в Бургас.
Директорът на РИМ-Бургас осведоми, че следва оптимално отваряне на нови терени, които да се проектират за консервация и реституция, с цел да се трансформира обекта в туристически, защото има изключителни дадености. Крепостта е монументална и внушителна и се употребява с огромен интерес от страна на българските туристи, идват и руснаци, поляци, англичани. " Има дадености обектът да трансформира в обект от ранга на Царевец и Трапезица и това е смисълът, с цел да помогнем това да се случи ", сподели още Милен Николов.

Според кмета на Община Камено Жельо Вардунски, на чиято територия се намира крепостта, има интерес от туроператори към нея, което би довело до възкръсване на района. Той призна, че инфраструктурата е в неприятно положение, само че има упоритости да се усъвършенства. Предстоят и дейности по отношение на повишение на популяризирането на обекта, като слагане на табели по околните пътища.
Разкопките на крепостта са превъзходен образец за положително и ползотворно съдействие в триединство сред Община Камено, Регионален исторически музей - Бургас и Фондация " Русокастрон ", акцентира Вардунски. Разкопките стартират точно по самодейност на Фондация " Русокастрон ", с която общината подписва контракт за започване на арехологическата работа. Кметът на община Камено е юридически член на Фондацията, която обезпечава логистична поддръжка за разкопките и поема обслужването на археолозите. Днес от Фондация " Русокастрон " спомагат с техни средства организирането на културни мероприятия в местността на крепостта и в района за популяризирането на други исторически обекти в региона, като читалището в Камено, възобновяване на камбанарията на църквата в града и други.
История
Крепостта Русокастро е построена в V в. на стратегическа височина – естествен феномен, която направлявала най-важните пътища в Североизточна Тракия - сред севера и юга, от всички източни проходи на Стара планина и Северното Черноморие към Босфора и Константинопол. Най-ранните писмени данни за битие на населено място тук идват от един епиграфски монумент от VІ в. с посветителен надпис за византийския военачалник Юстин. Според българския историк проф. Бешевлиев евентуално той е правнук на византийския император Юстин І / 518-527г/, водил най- тежките войни с аварите.
За първи път името на Русокастро се загатва от арабския географ Ел Идриси в неговата „ География на света”, като огромен и оживен град. С това име градът влиза и в описанията на византийските летописци, свързани основно с историческите събития през ХІV в.
На 17 юли 1332 година Русокастро става сцена на грандиозна борба , приключила с успеха на българския цар Иван Александър над византийската войска , предвождана от император Андроник. Крепостта е разрушена при османските походи през 1443 година Тя е една от най-големите замъци в Югоизточна България, която ІХ-Хвек охранява старобългарската граница Еркесия.
В крепостта се намирал манастира " Св. Георги ", чието основаване се отнася още в V-VІ в. Върху останките му през 2007 година е възобновена манастирската черква " Св.Георги Победоносец " с дарения на фондация " Русокастрон ".

Светилището " Русина дупка " е било основано през ІІ-ро хилядолетие преди Христа от траките. То било отдадено на Богинята-майка. Народната традиция в селото е запазила остарели песни и митове свързани със заплашителен дракон, който живеел в пещерата. Той се влюбил в хубавата мома Руса/ Русалия и я отвлякъл в пещерата. Нейните сълзи се стичали по скалата и напълнили малко кладенче, което и до през днешния ден се смята за лековито.
Вижте още фотоси от крепостта в галерията ТУК


Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР