КремълКурсът, по-който Русия пое, е свързан с все по-често одържавяване

...
КремълКурсът, по-който Русия пое, е свързан с все по-често одържавяване
Коментари Харесай

Започва ли тотална национализация в Русия? Путин говори

Кремъл

Курсът, по-който Русия пое, е обвързван с все по-често одържавяване на частни бизнеси и имущество.

Засега от Кремъл отхвърлят да се готви национализация и връщане към държавната стопанска система на Съюз на съветските социалистически републики.

Путин обаче загатна, че доста от приватизираните предприятия, скоро ще се одържавят, в случай че " повреждат сигурността на страната ", което е много всеобхватно определение, тъй че никой не може да бъде сигурен за бизнеса си. 

Приватизацията през 90-те години на предишния век е била значително неправилна, само че не е била осъществена с незаконни цели.

„ Не считам, че това е направено съзнателно с някакви незаконни цели. Да, в доста връзки беше неправилно, базираше се на мнението на световноизвестни икономисти, в това число и от съветски генезис, които споделиха, че е належащо приватизирайте всичко допустимо най-бързо и без значение какво, даже за 1 $ “. Това сподели съветският президент Владимир Путин на пленарната сесия на Петербургския интернационален стопански конгрес.

В момента не може да се приказва за проверка на резултатите от приватизацията и съгласно него има „ редица случаи, свързани с връщането на избрани активи в държавна благосъстоятелност “. Това са случаи, когато дейностите на притежателите повреждат сигурността на страната. „ Изземването на бизнес е целесъобразно единствено в обстановката, която преди малко загатнах “, акцентира Путин.

На 7 юни основният прокурор Игор Краснов сподели в границите на Петербурския стопански конгрес, че от 2022 година над 100 предприятия, чиято стойност на активите се прави оценка на 1,3 трилиона рубли, са били предадени на страната вследствие на искове на прокуратурата. „ От общия брой предприятия към 20 са превърнати в доход на страната по аргументи, свързани с противозаконното им придобиване от чужденци “, означи Краснов.

На 6 юни министърът на финансите Антон Силуанов разгласи, че Министерството на финансите възнамерява да продаде активи, иззети в доход на страната с решение на съда. „ Да, тези активи са в хазната, трансферирани са в нея и ние ще ги продадем. Такива задания са предоставени на Федералната организация за ръководство на собствеността “, сподели той.

По-рано, през март, Силуанов прикани за продажба на активи, станали държавна благосъстоятелност вследствие на поредност от правосъдни решения през 2023–2024 година „ Ако погледнете цената им, ще получим 100 милиарда рубли, а може би и повече “, означи министърът.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР