Кремъл вербува български студенти, като ги кани да участват в

...
Кремъл вербува български студенти, като ги кани да участват в
Коментари Харесай

РАЗКРИТИЕ: Кремъл вербува наши студенти с по 1000-2000 евро на месец

Кремъл вербува български студенти, като ги кани да вземат участие в планове, да пътуват и учат в Русия, а след това, щом се убеди, че те са " идейни " - им предлага пари. Сумите варират сред 1000 и 2000 евро на месец, твърди Петър Танев от асоциация " Свободна Русия ".

Тази заран пред Euronews Bulgaria Танев показа, че му е било предлагано да взе участие в план, обвързван с ориентиране на български студенти да следват в Русия. Бил е поканен в Крим от ръководителя на българската асоциация там - Иван Абажер.

Петър Танев е полуруснак и до момента в който следвал в Москва, взел участие в разнообразни планове. Там получава предлагането от Абажер, само че отхвърля, тъй като " почита териториалната целокупност на Украйна ".

По думите му преди войната в Украйна Русия е имала по-голям шпионски потенциал, тъй като си е служила с дипломатическите корпуси в съответните страни. След войната обаче стартират да употребяват ресурсите с цивилните хора - шпиони в сянка, неактивни преди войната, само че подготвени да стартират своята активност.

След като отхвърля предлагането на Иван Абажер Танев схваща, че планът е бил сбъднат и че участвалите български студенти са били вербувани:

" Това не значи, че незабавно ще станат шпиони, а че се готвят да се приспособяват към тази система, да изпитват същински страсти, да бъдат последователи на путиновия режим. Не можеш да станеш разузнавач, единствено тъй като ти заплащат – трябват и хрумвания, да си абстрактен човек. "

Танев описа за различен сходен случай. Той е работил в студентската организация " Балкански клуб ". По думите му Кремъл и Министерството на образованието са " навлезли в нея с всичките си благоприятни условия, с цел да създадат подобен теоретичен план с пропагандна тенденция ".

" Дори си припомням точния текст от този план, който беше финансиран от организациите " Росмолодёжь " (Руска младеж) и " Россотрудничество " (Руско сътрудничество). Там беше написано, че „ младите сърби и българи не изпитват нужните отрицателни страсти към Европейски Съюз и НАТО, не изпитват благосклонности към Руската федерация. И Руската федерация, и Министерството на образованието би трябвало работят в тази тенденция ".

През идната година Танев деликатно следи по какъв начин голям потенциал се излива във финансирането на сходни планове, в които вземат участие и български жители. Все отново откакто отхвърля да взе участие, не му се случва нищо:

" Предложиха ми просто да вземам участие – по този начин всичко стартира. Разбира се, оферират и пари. Трябва да се намираш в такива условия, че да си кажеш: „ Няма да имам такива благоприятни условия, в случай че се върна в България “. Сумите са към хиляда, две хиляди евро на месец. Но за студент това е доста хубава сума ".

Петър Танев сподели, че е значимо да се затвори Руският културно-информационен център, тъй като през него минават всички процеси за следване на български студенти в Русия. По думите му сходно въздействие над български жители от неприятелска страна, каквато е Русия, би трябвало да бъде спряно.

Той твърди, че от Кремъл подхождат изборно към вербуването и че пристъпват към деяние, когато видят, че " индивидът е абстрактен ". Петър Танев сподели още, че преди не е разказвал за тези случки, тъй като е " не запомнил около обстановката с Украйна ".
ТЕМА преди 16 часа 9417 преди 22 часа 935 преди 1 ден 615
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР