Кремъл стопира референдумите за анексия на окупираните територии в Украйна,

...
Кремъл стопира референдумите за анексия на окупираните територии в Украйна,
Коментари Харесай

Кремъл отложи референдумите в окупираните територии в Украйн...

Кремъл стопира референдумите за анексия на окупираните територии в Украйна, написа рускоезичното опозиционно издание " Медуза ".
 
Според два негови източника, близки до Кремъл, съветските управляващи са отсрочили за неопределен срок замислените референдуми за " присъединение към Русия " на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка национални републики, както и на окупираните елементи от украинските области Запорожка, Харковска и Херсонска.
 
Във всяка от тях съветските управляващи бяха формирали така наречен военно-гражданска администрация.
 
Единствена причина за отлагането е сполучливото контранастъпление на украинските войски по Харковското направление. Свързаните с Кремъл политтехнолози, работили в Харковска област и Запорожието, към този момент са отзовани в Русия, акцентират събеседниците на изданието: " (Набързо си заминаха) всичките. Дошла е заповед да се връщат вкъщи ". Но съветските политтехнолози, подготвяли референдум в Херсонска област, към този момент остават там.
 
В началото на септември секретарят на генералния съвет на съветската партия на властта " Единна Русия " и първи зам.-председател на сената Андрей Турчак съобщи, че ще е " вярно и алегорично " референдумите да се проведат на 4 ноември, в Деня на националното единение - държавен празник в Русия. Представители на окупационните " военно-граждански администрации " в териториите, следени от Москва, поддържаха концепцията.
 
По данни на " Медуза ", оповестена в Русия за " чеждустранен сътрудник " , в самото начало на войната Кремъл е бил уверен, че ще може да анексира новите територии още през април. После поради неуспехи на фронта крайният период е бил преместен за май, а по-късно и за 11 септември, деня на районните избори в Русия.
 
Москва обаче не съумя и през септември. В последна сметка, съгласно източниците на изданието, под натиска на Владимир Путин, " нетърпеливо " чакащ " да причисли " новите територии, съветската президентска администрация показала 4 ноември като " дефинитивна " дата, отбелязва Българска телеграфна агенция.
 
Още идната седмица окупационните управляващи в посочените райони трябваше публично да разгласят, че стартират подготовка за ноемврийски референдум. Сега всички тези проекти са " стопирани (...) за ноември към този момент не става дума ", споделя един от събеседниците на уеб страницата.
 
Източниците, близки до Кремъл, акцентират: съветските управляващи нямат изясненост по кое време ще могат отново да разискват съответни дати за възможния избор - зависи по какъв начин ще се развива контранастъплението на Украйна. Запитан от " Медуза " за ориста на референдумите, Дмитрий Песков - прессекретарят на съветския президент, не отговори, прибавя изданието.
 
На фона на сполучливата украинска контраатака в Харковска област президентът Володимир Зеленски сподели, че към този момент не възнамерява договаряния с Владимир Путин.
Главната цел сега е да си върнем всички територии, сподели Зеленски в изявление за Си Ен Ен.

В следващото си видеообръщение украинският президент означи, че са минали 200 дни от началото на съветската експанзия против страната му. Володимир Зеленски изрече признателност на военнослужещите.

" Вашите дейности на север, юг и изток се виждат и виждат от всички. Светът е във екстаз, а врагът е налегнат от суматоха. Украйна се гордее с вас, има вяра във вас, моли се за вас и ви чака. Пътят към успеха не е елементарен, само че ние сме уверени, че той е по силите ви. Вие ще достигнете нашата граница, във всички региони. Ще видите нашите гранични бразди и вражеските гърбове. Ще видите по какъв начин сияят очите на нашите хора и петите на окупаторите. Те ще нарекат това жестове на благосклонност. Ние ще назовем това победа ", сподели Зеленски.

Той удостовери, че в границите на контраофанзивата е високомерен стратегическият източен град Изюм, както и Балаклия и Купянск. Военното командване разгласи, че са освободени 3000 квадратни километра от началото на настъплението край Херсон и Харков.

След като изтегли част от войските си, Русия е обстрелвала някои от украинските инфраструктурни обекти с сериозно значение, съобщи ДПА, като се базира на украински медии.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР