Кремъл стопира референдумите за анексия на окупираните територии в Украйна,

...
Кремъл стопира референдумите за анексия на окупираните територии в Украйна,
Коментари Харесай

Кремъл стопира референдумите за анексия на окупираните земи в Украйна

Кремъл " стопира " референдумите за анексия на окупираните територии в Украйна, написа рускоезичното опозиционно издание " Медуза ".

Според два негови източника, близки до Кремъл, съветските управляващи са отсрочили за неопределен срок замислените референдуми за " присъединение към Русия " на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка национални републики, както и на окупираните елементи от украинските области Запорожка, Харковска и Херсонска. Във всяка от тях съветските управляващи бяха формирали така наречен военно-гражданска администрация.

Единствена причина за отлагането е сполучливото контранастъпление на украинските войски по Харковското направление. Свързаните с Кремъл политтехнолози, работили в Харковска област и Запорожието, към този момент са отзовани в Русия, акцентират събеседниците на изданието: " (Набързо си заминаха) всичките. Дошла е заповед да се връщат вкъщи ". Но съветските политтехнолози, подготвяли референдум в Херсонска област, към този момент остават там.

В началото на септември секретарят на генералния съвет на съветската партия на властта " Единна Русия " и първи зам.-председател на сената Андрей Турчак съобщи, че ще е " вярно и алегорично " референдумите да се проведат на 4 ноември, в Деня на националното единение - държавен празник в Русия. Представители на окупационните " военно-граждански администрации " в териториите, следени от Москва, поддържаха концепцията.

По данни на " Медуза ", оповестена в Русия за " задграничен сътрудник ", в самото начало на войната Кремъл е бил уверен, че ще може да анексира новите територии още през април. После поради неуспехи на фронта крайният период е бил преместен за май, а по-късно и за 11 септември, деня на районните избори в Русия.

Москва обаче не съумя и през септември. В последна сметка, съгласно източниците на изданието, под натиска на Владимир Путин, " нетърпеливо " чакащ " да причисли " новите територии, съветската президентска администрация показала 4 ноември като " дефинитивна " дата.

Още идната седмица окупационните управляващи в посочените райони трябваше публично да разгласят, че стартират подготовка за ноемврийски референдум. Сега всички тези проекти са " стопирани (...) за ноември към този момент не става дума ", споделя един от събеседниците на уеб страницата.

Източниците, близки до Кремъл, акцентират: съветските управляващи нямат изясненост по кое време ще могат отново да разискват съответни дати за възможния избор - зависи по какъв начин ще се развива контранастъплението на Украйна. Запитан от " Медуза " за ориста на референдумите, Дмитрий Песков - прессекретарят на съветския президент, не отговори, прибавя изданието.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР