Кремъл обяви, че е съгласен с президента на САЩ Джо

...
Кремъл обяви, че е съгласен с президента на САЩ Джо
Коментари Харесай

Съгласни сме с Байдън за нов световен ред, но САЩ не са способни да го изградят

Кремъл разгласи, че е склонен с президента на Съединени американски щати Джо Байдън по отношение на нуждата от създаване на нов международен ред, само че не е склонен, че Съединени американски щати са способни да го изградят, съобщи Ройтерс.

В диалог с кореспонденти представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че от Вашингтон говорят за " американоцентричен " международен ред, който няма да съществува в бъдеще.

Размяната на отзиви беше емблематична за надпреварата, което се разиграва на фона на войните в Украйна и Газа, в който Русия се пробва да убеди разрастващите се страни да се причислят към нея в създаване на нов свят, свободен от " хегемонията " на Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс.

В обръщението си в петък Байдън съобщи, че редът, който е работил добре в продължение на 50 години след Втората международна война, е " ненапълно привършен " и е нужен нов. Той сподели, че американците имат " опция да го осъществят, в случай че сме задоволително смели и имаме задоволително убеденост в себе си, да обединим света по невъобразим до момента метод ".

Песков съобщи, че Москва е в рядко срещано единодушие с Байдън за нуждата от нов ред, който, по думите му, ще бъде " свободен от концентрацията на всички механизми на международното ръководство в ръцете на една страна ".

Но представителят на Кремъл акцентира, че Русия не е съгласна с Байдън за способността на Съединени американски щати да изградят такава система.

Според Кремъл този международен ред би трябвало да бъде свободен от опитите за концентриране на всички механизми за надзор в ръцете на една страна, от опитите да постанова волята и решенията си на други страни. " Обратно, [трябва да има] международен ред, който се основава на интернационалното право, а не на " правила ", който се основава на взаимно почитание, взаимна полза, невмешателство във вътрешните работи на другата страна и така нататък ", уточни Песков, съобщи ТАСС.

" В тази част ние не сме съгласни, тъй като Съединените щати...независимо от това за какъв международен ред приказват, имат поради един американоцентричен международен ред, т.е. свят, който се върти към Съединените щати. Това повече няма да е по този начин ", безапелационен бе представителят на съветския президент.

Попитан какви дейности подхваща Москва по отношение на съветските заложници в линията Газа, Песков уточни, че съветските дипломати поставят всички нужни старания в обстановката с руснаците, държани като заложници в линията Газа, само че при сегашните условия е мъчно да се приказва в детайли по въпроса.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР