Кремъл не разполага с нова информация за руснаците, които може

...
Кремъл не разполага с нова информация за руснаците, които може
Коментари Харесай

Нови данни за загиналите и ранени в Сирия руски наемници

Кремъл не разполага с нова информация за руснаците, които може да са били убити или ранени при сблъскване с водената от Съединени американски щати коалиция в Сирия, съобщи в петък Дмитрий Песков, прессекретар на съветския президент. " Няма какво да прибавим към това, което към този момент сме говорили ", акцентира той.

В четвъртък вечерта организация Ройтерс заяви, базирайки се на военни лекари, че към 100 индивида от свързаната с Кремъл съветска частна военна компания " Вагнер " са починали на 7 февруари в сирийската провинция Дейр аз Зур, а още 200 са били ранени. Друг източник, обвързван с няколко съветски наемници, твърди пред организацията, че броят на жертвите надвишава 80 индивида . Пострадалите са били изпратени в четири съветски военни лечебни заведения.

Агенция Блумбърг заяви на 14 февруари, базирайки се на свои източници, за десетки ранени съветски наемници , трансферирани от Сирия във военни лечебни заведения в Москва и Санкт Петербург. По данни на организацията общо са починали сред 100 и 200 руснаци.

На 15 февруари съветското външно министерство публично призн а , че при въздушни удари на водената от Съединени американски щати коалиция в Сирия може да са починали петима индивида, евентуално руснаци, които не са свързани с съветските въоръжени сили.

Военен доктор, който работи в една от московските лечебни заведения и лекува докараните от Сирия ранени руснаци, е декларирал пред Ройтерс, че до събота, 10 февруари, в болничното заведение е имало над 50 такива пациенти, 30% от които са били тежко ранени. Той споделя още, че от петък до понеделник в Москва са пристигнали най-малко три самолета с ранени. По негова информация това са били военно-транспортни самолети, оборудвани с по два-три модула за тежко ранени и няколко десетки седящи места за леко ранени.

Атаманът на паравоенната казашка организация " Ховрино " Евгений Шабаев споделя пред Ройтерс, че в сряда е посетил познати, които са били ранени в Сирия, в централната военна болница на министерството на защитата в Химки. Те му разказали, че в багра при Дейр аз Зур са взели участие две подразделения съветски частни военни експерти, наброяващи 550 индивида. От тях не са потърпевши единствено 200.

Съобщенията на Ройтерс не се основават на източник, на който може да се има доверие, счита военният специалист Виктор Мураховский.

" Военен доктор, кой е той? Военнослужещ на Русия, принадлежащ към военно-медицинското ръководство на министерството на защитата на Руската Федерация ", разяснява той пред съветската секция на БиБиСи.

Бивш съветски народен представител: Загинали са 334 индивида

Бившият народен представител от Държавната дума и полковник в оставка Виктор Алкснис написа в петък сутринта във Facebook, че по получени неофициални данни, вследствие на стълкновението при Дейр аз Зур на 7 февруари са починали 334 индивида .

" 217 индивида - 5-ти щурмови отряд, 10 индивида – 2-ри щурмови отряд, 94 индивида - щурмови отряд " Весна ", 13 човека- артилерийска дивизия " - написа някогашният народен представител. " Освен това, огромно количество ранени са умрели и умират от тежки рани в лечебните заведения ", добавя той.

По-рано съветското външно министерство съобщи, че всевъзможни изказвания за десетки починали руснаци е класическа дезинформация.

Радио " Ехото на Москва " заяви в четвъртък вечерта името на още един умрял вследствие на американските въздушни удари – 35-годишният Олег Терещенко. За гибелта му са удостоверили трима негови познати. Тялото му било разпознато от един от оживелите бойци. Датата на погребението не е известна.

По-рано групата за самостоятелни следствия Conflict Intelligence Team (CIT) разгласи имената на шестима руснаци, които може да са починали при въздушните удари: Алексей Ладигин , Станислав Матвеев, Игор Косотуров, Руслан Гаврилов, Владимир Логинов и Алексей Шихов.

Освен това има информация за гибелта на Владимир Винограденко. Той е бил член на публичната организация " Рус Триедина " в Ростов на Дон, чийто началник Сергей Моисеев разгласява на фейсбук страницата си фотография на починалия и съболезнования. Други бойци от ЧВК " Вагнер " оповестяват в обществените мрежи за гибелта на Алексей Нижегородов в Сирия.

Смъртта на още руснак - Кирил Ананиев, е доказана пред БиБиСи от съпредседателя на нерегистрираната партия " Другата Русия " Александър Аверин. Ананиев е бил член на " Другата Русия ", а преди този момент – Национал-болшевишката партия, чиято активност в Русия е неразрешена от съда.

Как са се развили събитията?

Американски медии, позоваващи се на неназован формален представител, оповестиха 7 февруари, че вследствие на удари на водената от Съединени американски щати коалиция в Сирия са починали към 100 индивида.

Следващия ден съветското министерство на защитата съобщи, че вследствие на случая са били ранени 25 души от сирийските милиции, само че за убити не се загатваше нищо.

Пентагонът заяви, че 7 февруари е имало масирана американска офанзива в отговор на мощната канонада от артилерийски и танков огън, открита от няколкостотин проправителствени бойци в провинция Дейр аз Зур в регион с петролни кладенци в Източна Сирия.

Сътрудници на съветски частни военни компании, воюващи на страната на държавните сили в Сирия, обявиха, че в редиците на наемниците е имало огромен брой жертви след сблъскване на 7 февруари в Дейр аз Зур.

Руското министерство показа своя версия на събитията, отличаваща се от американската. То твърди, че офанзивата не е била против подкрепяните от Съединени американски щати Сирийски демократични сили. Ставало дума за интервенция на т.нар сирийски милиции против " спящи кафези " на " Ислямска страна " в региона на някогашната петролна рафинерия " Ел Исб ".

Русия отхвърля наличието на съветски наемници в Сирия

Руските публични представители отхвърлят в Сирия да са ситуирани каквито и де е частни военни наемници, като споделят, че единственото съветско военно наличие се състои в осъществяване на въздушни удари, военноморска база, военни инструктори, учащи сирийските сили и стеснен брой войски от специфичните елементи.

Според осведомени обаче Русия употребява огромен брой наемници в Сирия, защото това разрешава на Москва да разполага с по-голямо военно наличие на място и по този начин не рискува да носи отговорност за гибелта на постоянните бойци.

Наемниците, множеството от които са някогашни военни, извършват задачи, които са им предоставени от съветското военно командване, настояват осведомени източници. По-голямата част от тях са съветски жители, въпреки че някои от тях са с украински и сръбски паспорти.

Съединени американски щати и Русия, които поддържат противоположни сили в сирийския спор, поставят големи старания да координират дейностите си, с цел да не се стигне до инцидентен конфликт сред техни войски. Присъствието на съветски наемници, което освен това Русия публично отхвърля, прави обаче обстановката по-непредсказуема.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР