Кремъл изрази загриженост в понеделник относно ситуацията в Нигер, чийто

...
Кремъл изрази загриженост в понеделник относно ситуацията в Нигер, чийто
Коментари Харесай

Кремъл загрижен за Нигер, след като Пригожин похвали преврата

Кремъл изрази угриженост в понеделник по отношение на обстановката в Нигер, чийто президент беше свален предходната седмица с прелом, който беше наказан от доста страни, само че приветстван от ръководителя на съветската наемническа група Вагнер, която има необятни ползи в Африка, предава „ Ройтерс “.

В диалог с кореспонденти, представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че „ протичащото се (в Нигер) е въпрос на сериозна угриженост “.

„ Ние сме за бързото възобновяване на правовия ред в страната, ние сме за въздържаност от всички страни, тъй че това да не докара до човешки жертви “, сподели Песков.

Лидерите на преврата в Нигер оповестиха военачалник Абдурахаман Чиани за нов държавен глава предишния петък, дни откакто обявиха, че са свалили президента Мохамед Базум при седмото военно завладяване на властта в Западна и Централна Африка за по-малко от три години.

Западноафриканските страни постановиха наказания и заплашиха със мощ, в случай че водачите на преврата не съумеят да възстановят Базум в границите на седмица.

В гласово известие, оповестено предходната седмица в каналите на обществените медии, свързани с съветската наемническа група Вагнер, нейният създател Евгений Пригожин утвърди преврата и предложи услугите на своите бойци на хунтата.

Пригожин не твърди, че е взел участие в преврата, само че го разказва като миг на дълго чакано избавление от западните колонизатори

Отношенията на Пригожин с Кремъл са неразбираеми, откогато той провежда несполучлив протест предишния месец, целящ да измести дългогодишните си противници в Министерството на защитата в Москва.

Въпреки това неговата група Вагнер остава основен състезател във външната политика на Русия в Африка. Тя се трансформира във авторитетна мощ в прилежащия на Нигер Мали след преврата през 2021 година там и има по-дълго наличие в Централноафриканската република и Либия.

Ролята на Вагнер в Африка е източник на безпокойствие за западните държавни управления. Съединените щати упрекнаха групата в зверства и й постановиха наказания. Пригожин споделя, че работи законно.

62-годишният Пригожин наподобява продължава да се радва на независимост на придвижване, все пак, което Кремъл сподели предишния месец, че той и неговите бойци ще се реалокират в Беларус където ще организират образования с беларуската войска.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР