Кремъл използва хранителните доставки като невидима ракета срещу развиващите се

...
Кремъл използва хранителните доставки като невидима ракета срещу развиващите се
Коментари Харесай

EC обвини в ООН Русия за кризата с храните

" Кремъл употребява питателните доставки като невидима ракета против разрастващите се страни ". Тези думи на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел накараха съветския непрекъснат представител към Организация на обединените нации Василий Небензя да напусне съвещание на Съвета за сигурност на международната организация за Украйна.

Реклама
Нападението на Москва против Киев докара до международна продоволствена рецесия, като цените на зърното, олиото, изкуствените торове и горивата доста се усилиха. Украйна създава 12% от пшеницата в световен мащаб, 15% от царевицата и 50% от слънчогледовото олио. И милиони по света са застрашени от апетит, защото разчитат на украинските доставки, най-вече посредством черноморските пристанища, които в този момент са или окупирани от съветските сили, или са блокирани от военни кораби.

" Драматичните последствия от съветската война се придвижват в световен мащаб и това оскъпява храните, тласкайки хората към беднотия и дестабилизирайки цели райони. Русия е напълно виновна за тази хранителна рецесия ", разяснява Мишел. И добави, че самият той е видял милиони тонове зърно в пристанището в Одеса, които не могат да бъдат изнесени поради морската обсада, наложена от Москва.
И Съединени американски щати упрекват Кремъл
Небензя упрекна Мишел, че популяризира неистини. При напускането му ръководителят на Европейския съвет се обърна непосредствено към него: " Може да излезете от залата, може би е по-лесно да не слушате истината ". Пред Reuters Небензя съобщи, че не е можел да остане поради " неистините, които Шарл Мишел е пристигнал тук да популяризира ".

Мишел също по този начин упрекна Русия, че краде зърно и стопира процеса по засяване и жънене в Украйна поради военната си акция в страната. Позицията му беше повторена от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. По думите му като се изключи че пречи на износа на украинско зърно, Москва унищожава украинската земеделска инфраструктура. " Около 20 млн. тона пшеница за блокирани в силози покрай Одеса, а корабите са безусловно натъпкани със зърно на пристанището ", уточни Блинкен. Подобно на Мишел, и той сподели, че има достоверна информация, че Москва краде украинското зърно и го продава за лична полза.
Реклама
Русия и Украйна всекидневно доставят към 40% от нужната пшеница за Африка, където цената на зърното скочи с 23% през последната година, написа английската Военновъздушни сили. В края на предходната седмица по време на аудиенция в Русия ръководителят на Африканския съюз Маки Сал съобщи пред президента Владимир Путин, че африканските страни са почтени жертви на войната в Украйна и Москва би трябвало да помогне за облекчаването на този проблем. След диалозите Маки Сал разяснява, че съветският водач е заречен да " улесни износа на зърно и торове ", само че не даде повече детайлности. Някои анализатори считат, че Кремъл се надява разрастващата се рецесия с храните да окаже политически напън върху Запада, като докара до огромни бежански талази към Европа от потърпевши страни в Близкия изток и Африка.
Украйна създава 12% от пшеницата в световен мащаб, 15% от царевицата и 50% от слънчогледовото олио Източник: Reuters Кражба на украинско зърно
Същевременно Съединени американски щати предизвестиха 14 най-вече африкански страни, че съветски плавателни съдове напущат пристанища наоколо до Украйна, натоварени с " откраднато украинско зърно ". Посочени са имената на три съветски кораба, за които се допуска, че транспортират въпросното зърно.

Американското предизвестие единствено изостря алтернативата, пред която са изправени африканските страни - дали да станат съизвършител във военни закононарушения и да ядосат Запада, или да откажат евтина храна във време, в което цената на пшеницата отбелязва скок и стотици хиляди поданици гладуват, показва разбор на New York Times. Украинското държавно управление твърди, че Русия е откраднала до 500 хиляди тона жито на стойност 100 млн. $ от началото на нашествието през февруари.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР