Кремъл иска да отклони вниманието ни от войната в Украйна

...
Кремъл иска да отклони вниманието ни от войната в Украйна
Коментари Харесай

Ген. Бен Ходжис: Русия и Иран стоят зад конфликта в Близкия изток

" Кремъл желае да отклони вниманието ни от войната в Украйна и да спре нашата поддръжка за украинците. От 7 октомври (когато терористите от Хамас нападнаха Израел, бел. ред.) към този момент съвсем няма публикации за Украйна по първите страници на медиите - поради събитията в Израел. Не мисля, че това е случайност ", показва военачалник Бен Ходжис, който сега е ръководител на мозъчния концерн GLOBSEC. По думите му Хамас и Хизбула не биха могли да създадат нищо значително, в случай че не получаваха помощ от Иран.

Три огромни риска пред израелската войска

В изявлението си за  той показва и трите съществени риска за израелската войска по отношение на подготвяната от нея сухопътна интервенция в линията Газа. На първо място това е сложността на самата интервенция, тъй като тя ще включва и боеве в градски условия, а Хамас познава чудесно тази среда. Затова групировката желае да накара израелските бойци да навлязат в тези обитаеми места. Там те освен ще се намират под мощен напън да понижат до най-малко цивилните жертви, само че и ще бъдат зорко следени от всички – публицисти, адвокати, от целия свят. А против тях се бори Хамас – формация, която желае да ги ликвидира. За по-младите офицери и бойци това ще бъде огромно предизвикателство, само че и като цяло това ще бъде сложна задача за израелските военни, уверен е генералът. В тази връзка той добавя, че израелската войска е може би най-хубавата в света за водене на сходни тип сражения.

Вторият огромен риск е обвързван с заплахата Иран да открие втори фронт във войната, да вземем за пример посредством Хизбула от Ливан или нещо друго, което да сътвори напрежение на Западния бряг. Тогава израелската войска ще се окаже атакувана от разнообразни направления, което е изцяло действително, уверен е ген. Ходжис.

И на трето място е въпросът за това по кое време ще завърши израелската интервенция. " Ако задачата е да бъде унищожена групировката Хамас, а терористите да не могат да оперират от линията Газа, значи ли това, че израелските бойци ще би трябвало да останат там в продължение на месеци? Това би било доста, доста мъчно. Затова считам, че е значимо да се обясни задачата на задачата. Да не забравяме и друго – при една сухопътна интервенция може да има доста цивилни палестински жертви и доста от израелските заложници могат да бъдат убити. В същото време терористите са наясно, че заложниците са доста по-ценни за тях живи. Хамас се нуждае от тях, в това число тъй като знае чудесно какъв брой значимо е за израелците заложниците да се върнат живи ", споделя ген. Ходжис.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР