Кремъл и американски официални лица отхвърлиха слуховете за желанието на

...
Кремъл и американски официални лица отхвърлиха слуховете за желанието на
Коментари Харесай

ISW: Войната за Путин - не само за победа над Украйна, а отслабване на НАТО

Кремъл и американски публични лица отхвърлиха слуховете за желанието на съветския президент Владимир Путин да взе участие в договаряния. Остават в сила индикациите, че Русия не търси нищо по-малко от цялостна капитулация на Украйна и Запада.

Bloomberg заяви на 25 януари, че два неуточнени източника, близки до Кремъл, са декларирали, че Путин е алармирал на висши чиновници на Съединени американски щати посредством непреки канали, че Путин е отворен за договаряния, в това число такива , които ще обезпечат съглашения за сигурност на Украйна.

Неидентифициран медиатор е предал сигнали на американски чиновници през декември 2023 година, че Путин може да е подготвен да се откаже от настояването си за безпристрастен статут на Украйна и даже може в последна сметка да се откаже от опълчването си на присъединението на Украйна към НАТО.

Това може да се отнася до същата хипотетична противоположна връзка, обявена от New York Times в края на декември 2023 година по отношение на хипотетичния интерес на Путин от преустановяване на огъня.

Това написа в днешния си разбор Институтът за проучване на войната (ISW).
 Кремъл: Путин не обмисля да пусне Украйна в НАТО против завършек на войната
Кремъл: Путин не обмисля да пусне Украйна в НАТО против завършек на войната

Москва опровергава информация за подготвяни отстъпки

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли публикацията на Bloomberg на 26 януари, заявявайки, че известията за готовността на Русия да се откаже от настояванията си Украйна да не се причисли към НАТО са неправилни и погрешни.

Bloomberg заяви, че представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Адриен Уотсън е декларирал, че американските чиновници не са осведомени с тези хипотетични оферти. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън е декларирал на 19 януари, че не вижда индикации, че Путин е сериозен в търсенето на метод да преустановяване на боевете в Украйна.

Путин и представители на Кремъл от ден на ден акцентират през последните седмици, че Русия няма интерес да договаря с Украйна добросъвестно , а следва максималистичните цели по отношение на Украйна и НАТО.

Представители на Кремъл рутинно показват съветската война в Украйна като битка против Запада .
 Песков: Русия е подготвена за договаряния, само че откакто реализира задачите си
Песков: Русия е подготвена за договаряния, само че откакто реализира задачите си

Военната интервенция ще продължи до реализиране на задачите, в случай че дипломацията не помогне, сподели представителят на Кремъл

Руските претенции за украински неутралитет и мораториум върху разширението на НАТО постоянно са били едно от главните оправдания на Путин  и всяка хипотетична отстъпка по тези претенции би представлявала огромно стратегическо оттегляне.

Исканията за този безпристрастен статут са продължение на десетилетните старания на Путин за промени в НАТО, които биха отслабили съюза до точката, в която той няма да е в положение да възпре или победи бъдещата съветска експанзия в Източна Европа.

Путин от дълго време акцентира непрекъснат мораториум върху разширението на НАТО като една от тези цели, което ще изисква смяна в устава на НАТО, което на собствен ред ще изисква нов контракт сред държавите-членки и на процедура ще даде на Русия право на несъгласие върху бъдещото участие в НАТО.
 Кремъл: Путин не обмисля да пусне Украйна в НАТО против завършек на войната
Кремъл: Путин не обмисля да пусне Украйна в НАТО против завършек на войната

Москва опровергава информация за подготвяни отстъпки

Путин все по-често употребява обществени изяви , с цел да повтаря, че първичните цели на войната остават същите и да я показва като по-голяма геополитическа борба с груповия Запад.

Обстоятелствата към злополуката на съветския военнотранспортен аероплан Ил-76 на 24 януари в Белгородска област остават неразбираеми. Украински публични лица продължиха да предизвестяват, че Русия се пробва да употребява злополуката на Ил-76, с цел да понижи поддръжката на Запада за Украйна и означиха, че Русия не е предоставила никакви нови доказателства от мястото на злополуката.

Говорителят на украинското Главно военно разследващо ръководство (ГУР) Андрий Юсов съобщи, че съветските управляващи са отхвърлили основаването на интернационална комисия за следствие на събитията към злополуката.

Путин повтори съветските изказвания, че украинските управляващи са знаели за наличието на украински военнопленници в самолета Ил-76 преди свалянето на самолета. Руският Следствен комитет ще оповести всички детайлности за злополуката в идващите дни.

Руският следствен комитет съобщи, че предварителното му следствие е удостоверило първичните изводи, че украинска зенитна ракета, изстреляна от Липци, Харковска област, е свалила самолета, а съветските медии оповестиха, че следователите разшифроват черните кутии на Ил-76.

Заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации Розмари Ди Карло съобщи на 25 януари, че Организация на обединените нации не може да ревизира съветски или украински отчети за събитията към злополуката на Ил-76.
 Русия: Ил-76 е свален с ракета, изстреляна от Харковска област
Русия: Ил-76 е свален с ракета, изстреляна от Харковска област

Украйна не е удостоверила нито едно от съветските изказвания

Европейският съюз (ЕС) ще даде на Украйна спомагателни пет милиарда евро за посрещане на неотложни военни потребности в близко бъдеще. Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеф Борел разгласи на 26 януари, че държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало да реализират съглашение за даване на спомагателни пет милиарда евро от Европейския фонд за мир на Украйна през идващите дни.

Борел добави, че Европейски Съюз ще разиска потреблението на замразени съветски активи за подкрепяне на Украйна преди идващото съвещание на Съвета на Европейски Съюз по външни работи при започване на 2024 година Съобщава се, че 50-те милиарда евро ще бъдат разпределени през 2024-2027 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР