Кремъл е засилил информационната си операция, за да обвини Украйна,

...
Кремъл е засилил информационната си операция, за да обвини Украйна,
Коментари Харесай

ISW: Русия продължава информационната операция мръсна бомба, защитава Херсон

Кремъл е засилил осведомителната си интервенция, с цел да упрекна Украйна, че се готви да извърши офанзива  с мръсна бомба за втори следващ ден на 24 октомври.

Началникът на съветския Генерален щаб Валерий Герасимов настрана се е обадил на сътрудниците си от Обединеното кралство и Съединените щати за " обстановката, обвързвана с вероятното потребление на мръсна бомба от Украйна " (конвенционален експлозив, подправен с радиоактивен материал, който не е нуклеарно оръжие) на 24 октомври. Руският министър на защитата Сергей Шойгу насочи сходни диалози с сътрудниците си от Съединените щати, Обединеното кралство, Франция и Турция на 23 октомври.

Началникът на съветските сили за радиационна, химическа и биологична отбрана, генерал-лейтенант Игор Кирилов, даде дълъг брифинг, обвинявайки Украйна, че възнамерява мръсна бомба, провокация,  с която да упрекна Русия, че е детонирала нуклеарно оръжие с ниска мощ в Украйна през октомври 24.

Руски военни блогъри ускоряват тази осведомителна интервенция.

От " Института за проучване на войната " (ISW) смятат, че е малко евентуално Кремъл да приготвя непосредствена мръсна бомбена офанзива.

Днешният разбор разяснява няколко съществени тематики , измежду които разнобоя в съветската войска, проблемите като прояви на расизъм измежду военните, съветските загуби на фронта и данните за напън над цивилното население в анексирани територии да одобри съветско поданство и валута.  

Руските сили са нанесли въздушни, ракетни и безпилотни удари против цели в Украйна със доста по-бавно движение, в сравнение с в предходните дни. Украинският общоприет щаб заяви на 24 октомври, че съветските сили са направили 2 ракетни и 28 въздушни удара, а украинските сили са свалили 16 дрона Шахед-136 на 23 октомври.

По-бавният ритъм на съветски въздушни, ракетни и безпилотни удари евентуално отразява намаляващите ресурси от ракети и безпилотни самолети и лимитираната успеваемост на ударите за реализиране на съветски стратегически военни цели.
 Русия ще се оплаче и на Организация на обединените нации за заплахата от
Русия ще се оплаче и на Организация на обединените нации за заплахата от " мръсна бомба " от Украйна

Москва се надява въпросът да бъде разискван осведомено и професионално

Началникът на Украинското военно разследващо ръководство (ГУР) генерал-майор Кирило Буданов съобщи на 24 октомври, че въздействието на съветските терористични удари против сериозна украинска инфраструктура понижава, защото съветските сили в допълнение изчерпват ограничавания си боеприпас от крилати ракети.

Буданов съобщи, че съветските сили са спрели да се насочват към военната инфраструктура на Украйна, вместо това се стремят към гражданска инфраструктура, с цел да всяват суматоха и боязън у украинците. Буданов означи обаче, че съветските сили ще се провалят, защото украинците са по-добре приспособени към стратегически бомбардировки, в сравнение с при започване на войната. Буданов твърди, че съветските сили са употребявали по-голямата част от своя боеприпас от крилати ракети и имат единствено 13 % от предвоенния им Искандер, 43 % от Калибър и 45 % от предвоенните арсенали Kh-101 и Kh-555, което поддържа предходните позиции на ISW оповестява за намаляващи съветски ресурси от високоточно управляеми муниции.

Буданов означи, че на съветските крилати ракети липсва точност, защото ракета, евентуално предопределена да удари постройката на украинската работа за сигурност (СБУ) в Киев, е пропуснала задачата си с 800 метра.

Буданов съобщи, че намаляващите съветски доставки на крилати ракети принуждават съветската войска да разчита на ирански дронове, само че че иранските снабдители изпращат единствено 300 дрона на пратка и че производството на дронове лишава доста време. Буданов съобщи, че украинската противовъздушна защита смъква 70 % от всички безпилотни самолети Shahed-136, в това число 222 от 330-те , употребявани от Русия до момента. Невъзможно е да се оцени степента, до която продължаващите вълнения и възходящите стачки в Иран могат да попречат на способността на Техеран да създава и доставя дронове за Русия.
 МААЕ незабавно изпраща специалисти в Украйна поради изказванията за
МААЕ незабавно изпраща специалисти в Украйна поради изказванията за " мръсна бомба "

Рафаел Гроси е провел телефонен диалог с украинския външен министър

Анексирането на четири украински области от съветския президент Владимир Путин на 30 септември провокира разединение в Кремъл, което евентуално ще се ускори, когато Украйна освободи повече територии , съгласно Буданов. Буданов съобщи, че кремълските елити значително не са подкрепили решението на Путин да анексира Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области преди обезпечаването на тези територии, което е предиздвикало доста публични лица да се свържат със своите западни сътрудници, с цел да изразят незаинтересоваността си от продължение на войната в Украйна.

Буданов твърди, че някои чиновници на Кремъл са почнали да се застъпват за договаряния с Украйна пред своите западни сътрудници , до момента в който съветското военно-политическо командване е възнамерявало ракетни удари, с цел да изплаши украинците да договарят. Изявлението на Буданов е в сходство с напора от западни отчети за директна рецензия на Путин в Кремъл по-малко от седмица след оповестяването на анексията към 6 октомври.

Каналите Telegram, свързани с групата " Вагнер ", също означиха появяването на фракции за война и за договаряния в Кремъл в същия интервал от време . Оттогава финансистът Евгений Пригожин поредно загатва фракционирането в Кремъл, като даже категорично декларира, че е част от фракцията " война до победа ".

Тези наблюдения повдигат опцията намеците от вътрешни хора за готовността на Кремъл да взе участие в съществени договаряния може да не отразяват личните възгледи на Путин или решенията, които е взел, а вместо това да са част от напъните на тези, които са изгубили вътрешния спор с него да убедят Западът и Украйна да предложат отстъпки с вярата да го доведат до тяхната позиция.
 Кремъл все по-често загатва за договаряния
Кремъл все по-често загатва за договаряния

Москва не изключва да реализира задачите си в Украйна посредством диалози

Пригожин продължава да натрупва власт и основава военна конструкция, успоредна на съветските въоръжени сили , което може да се окаже опасност за ръководството на Путин - най-малко в осведомителното пространство. Руски милиблогъри оповестиха, че Пригожин спонсорира образуването на основан в Вагнер доброволчески батальон, вербуван от съветски военнопрестъпник и някогашен офицер от Федералната работа за сигурност (ФСБ) Игор Гиркин.

Пригожин наподобява се дистанцира от сътрудника си , чеченския водач Рамзан Кадиров, откакто взаимните им рецензии към съветското висше военно командване на 1 октомври привлякоха огромно внимание. Тази смяна може да демонстрира, че Кадиров губи въздействие и позиция и може да се опасява да не загуби контрола си над Република Чечня на фона на възходящото отрицание на чеченското общество към настояванията му в поддръжка на войната на Путин.

Расизмът и фанатизмът не престават да тормозят съветските въоръжени сили , като усилват вероятността от етнически спорове. Кадри в съветските обществени медии демонстрират по какъв начин съветски офицер бие мюсюлмански боец за опит да се моли в несъмнено време.

Докато съветските блогъри отхвърлиха достоверността на фрагментите, предходни случаи на принуждение на религиозна или етническа основа, като стрелбата на подготвителен полигон в Белгородска област на 15 октомври, демонстрират, че сходни проблеми ще се задълбочават с времето.
 Кървава баня на боен полигон в Белгородска област
Кървава баня на боен полигон в Белгородска област

Властите проверяват аргументите за тежкия случай

Расовото и религиозно напрежение също може да помогне да се изясни относителното усмиряване на Кадиров и очевидното обособяване на Пригожин от него.

Руските сили евентуално се готвят да пазят град Херсон и не се изтеглят изцяло от горна Херсонска област макар предходни доказани отчети за евакуиране на някои съветски детайли от горна Херсонска област.

Буданов съобщи на 24 октомври, че съветските сили не се отдръпват от град Херсон, а вместо това приготвят града за градски борби.

Този доклад е в сходство с индикаторите, които ISW следи в края на октомври.

Скорошните отчети за съветските военни интервенции в Херсон не постоянно разграничават задоволително ясно дейностите в град Херсон и тези в западната област Херсон като цяло. Руските сили започнаха отчасти евакуиране от северозападната част на Херсонска област, даже до момента в който се подготвяха да пазят град Херсон. Те не са почнали цялостно евакуиране от града или региона към този отчет.

Руската позиция в горната част на Херсонска област обаче евентуално е несъстоятелна; и украинските сили евентуално ще завладяват горната част на област Херсон до края на 2022 година Руски блогър съобщи, че капитулацията на Русия даже на град Херсон е закъсняла , защото опитът за задържане на града евентуално ще докара до проваляне.

Той твърди, че в случай че съветското военно командване реши да докара войната в Украйна до сполучлив край, тогава предаването на град Херсон не е " нищо ужасно " в дълготраен проект. Руската войска евентуално не е подготвила осведомителното пространство за военно проваляне в Херсонска област към 24 октомври. Руски блогър написа, че съветските му военни контакти в Херсонска област не желаят, нито възнамеряват оттегляне.
 Киев: Русия единствено ще си аргументи нови главоболия, в случай че взриви язовир Каховка
Киев: Русия единствено ще си аргументи нови главоболия, в случай че взриви язовир Каховка

Подобен ход би забавил напредването на украинските сили единствено с две седмици

Руските медии не са обсъждали опцията за огромна военна загуба в Херсонска област, с изключение на насърчаването на осведомителни интервенции за украинска офанзива под подправен байрак против язовира Каховка водноелектрическа централа (ВЕЦ).

Руските чиновници и чиновници на окупационната администрация продължиха подготовката на окупираните региони за предстоящите украински офанзиви на 23 и 24 октомври. Украинският противодействуващ център и видеозаписи, оповестени в обществените медии, изобразяващи съветски сили, блокиращи телекомуникационни сигнали и демонтиращи съответното съоръжение в град Херсон в опит да попречат на жителите от шерване на информация за съветските войски с украинските сили.

Доклади в обществените медии демонстрират, че град Херсон е изгубил интернет връзка на или преди 23 октомври.

Окупационните управляващи също продължиха извеждането на цивилни от западната част на Херсонска област. Заместник-началникът на окупационната администрация на Херсон Кирил Стремоусов съобщи на 24 октомври, че цивилните, принудени да изоставен град Херсон и други региони на област Херсон западно от Днепър, имат право да получат еднократно заплащане от 100 000 рубли (1632 USD) и документ в поддръжка на покупка на жилище на друго място.

Окупационната администрация на област Херсон съобщи на 24 октомври, че мъжете, които не се изтеглят на източния бряг на Днепър, ще имат " опцията " да се причислят към милициите на град Херсон за попречване на украинския прогрес.

Руски окупационен чиновник разгласи затварянето на входовете към град Херсон и западната област Херсон до второ разпореждане.

Кметът на Енергодар Дмитрий Орлов заяви на 23 октомври, че съветските управляващи са почнали да уведомяват украинските родители от неопределени райони, чиито деца са на насилствена " почивка " в Краснодарския край, с цел да изпратят облекла и други консумативи за децата си, защото ваканцията се удължава за неопределен срок.

Украинската опозиция против съветската окупация продължава в Херсон и Запорожка област. Геолокирани фрагменти, оповестени в обществените медии на 23 октомври, демонстрират детонация на кола бомба в град Херсон и раняване на двама цивилни.

Няколко източника също така оповестиха, че взривно устройство в инфраструктурен дирек отвън следствения арест е избухнало в град Херсон и е умъртвило един граждански на 23 октомври.

Представител на ДНР дефинира офанзивата като несполучлив опит на украинските специфични служби да убият началника на следствения арест.

Руски и украински новинарски източници оповестиха, че украинските жители в Херсон и Запорожка област отхвърлят да одобряват рублите като валута, което евентуално способства за нарушаването на съветските процедури за евакуация в западната част на Херсонска област.

Украинският център за опозиция заяви на 24 октомври, че даже съветски бойци обменят своите рубли за гривна, евентуално задължени да го създадат, с цел да създадат покупки. Кметът на Мелитопол Иван Федоров съобщи на 23 октомври, че действителният обменен курс сред рубли и гривна е 5:1 в Херсонска област.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР