Кремъл днес призова международната общност да окаже натиск на Украйна

...
Кремъл днес призова международната общност да окаже натиск на Украйна
Коментари Харесай

Кремъл призова да бъде оказан натиск на Украйна по въпроса за Запорожката АЕЦ

Кремъл през днешния ден прикани интернационалната общественост да окаже напън на Украйна да облекчи военното напрежение към Запорожката АЕЦ и упрекна Киев, че излага на заплаха цяла Европа на фона на идната аудиенция на представители на организацията за нуклеарна сигурност на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6800
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също по този начин сподели, че Москва не преглежда опцията за основаване на демилитаризирана зона към централата – нещо, за което Съединени американски щати упорстват.

По-рано заместник-ръководителят на съветското министерство на външните работи Сергей Рябков съобщи, че насърчаваната от Запада концепция за определяне на демилитаризирана зона към Запорожката АЕЦ би довела до в допълнение повишаване на риска, напомня ТАСС.

Песков отхвърли да отговори на въпрос дали Кремъл счита, че е допустимо централата да бъде включена в съветската електропреносна мрежа.

" Това е софтуерен въпрос. Не мога да ви (кажа). Трябва да попитате нашите специалисти ", сподели той.

Руската страна е заинтригувана от задачата на Международната организация за атомна сила (МААЕ) в Запорожката АЕЦ и счита, че тя е нужна, като остава отворена за съдействие и взаимоотношение, сподели представителят на Кремъл по отношение на идната аудиенция в централата на екип на организацията за нуклеарна сигурност на Организация на обединените нации.

" Възможните условия за по-нататъшни дейности ще бъдат разисквани на място, като всичко ще зависи от детайлностите ", означи той. " Повтарям още един път: Чакаме тази задача отдавна, считаме я за нужна ", добави Песков.

Той също по този начин сподели, че Русия ще обезпечи цялата нужна сигурност за задачата на МААЕ на украинската територия под неин надзор " поради рисковете, които непрекъснато доминират там и които са свързани с непрестанния обстрел на тази територия от украинска страна ". Песков обаче посочи, че задачата на МААЕ ще дойде в централата през следената от Киев зона.

" Знаете, че навлизането в тази територия ще се реализира от зоната, следена от украинските въоръжени сили. Там, доколкото разбирам, сигурността ще бъде обезпечена от украинците ", добави той.

Както Русия, по този начин и Украйна отхвърлят да са обстрелвали Запорожката АЕЦ през последните седмици, като в това време упрекват другата страна, че го прави, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР