Крехкият мир на Балканите е изложен на риск поради Русия,

...
Крехкият мир на Балканите е изложен на риск поради Русия,
Коментари Харесай

Крехкият мир на Балканите еба изложен на риск

Крехкият мир на Балканите е изложен на риск заради Русия, която би била щастлива, в случай че избухне спор , сподели албанският министър председател Еди Рама пред Der Spiegel , когато Франция и Германия назначиха специфични съветници на пратеника на Европейски Съюз за разговора сред Сърбия и Косово , написа " Екзит нюз ".

Публикувано през уикенда, изявлението в една от водещите медии в Германия преглежда напрегнатата геополитическа обстановка в района , изключително сред Косово и Сърбия, с акцент върху връзките на последната с Москва.

" Путин споделя Косово, Косово, Косово. Русия подхранва спора на Балканите и заплашва нежния мир . Тя би била удовлетворена, в случай че нещо тръгне в посока към спор ", сподели Рама.

Той продължи, че районът е разграничен във връзка с съветското и западното въздействие , само че поддържа, че " решението за самостоятелност на Косово беше вярното. В края на краищата в този момент има развой на мир и помиряване, даже в случай че той ще продължи дълго време.

Рама дефинира самодейността " Отворени Балкани ", включваща Сърбия, Албания и Северна Македония, само че не и Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора, като позитивна, заявявайки, че може да стабилизира връзките.

" Напоследък на Балканите се следят обнадеждаващи развития. Затова желая Сърбия, Албания и Черна гора да основат нещо като шенгенска минизона , с цел да създадат по-добър продан ".

Въпреки разликите, водачите на района са обединени от обща цел ; сподели той, " да обърнем ориста на историята ".
 Косово не се отхвърля от промяната на регистрационните табели
Косово не се отхвърля от промяната на регистрационните табели

Прищина вкара краен период за това - 31 октомври

В изявление за Euronews Сърбия предходната седмица Рама сподели, че Сърбия не може да глоби Русия, с която има близки връзки .

" Тя няма нито техническия потенциал да живее без съветски газ, нито финансовия потенциал да оцелее . И фактът, че Сърбия гласоподава три пъти поред в Организация на обединените нации за наказание на експанзията и даже за изключване на Русия от Комитета по правата на индивида, това значи доста ".

Той добави: " Разбира се, бих желал Сърбия да глоби Русия, само че мисля, че това би донесло доста повече проблеми, в сравнение с би навредило на Русия ".

Междувременно френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц изпратиха писмо до сръбския президент Александър Вучич, с цел да го уведомят, че са назначили профилирани съветници в поддръжка на специфичния делегат на Европейски Съюз Мирослав Лайчак .

" Изпращаме ви това взаимно писмо в миг от основно значение за сигурността на европейския континент и стабилността на Западните Балкани. Убедени сме, че в светлината на съветската експанзия против Украйна би трябвало да поставим още по-сериозни старания, с цел да стане действителност европейската вероятност на страните от Западните Балкани и да разгадаем дълготрайните двустранни и районни разногласия ".

Те упорстват Вучич да покаже оптималната увереност и подготвеност за взимане на сложни решения .

" Обръщаме се към вас като водач на вашата страна, с цел да ви призовем да покажете увереност и оптималната подготвеност за взимане на сложни решения, които водят до прогрес в разговора сред Косово и Сърбия под егидата на Европейски Съюз. Неотдавнашното напрежение сподели, че незабавно са нужни градивни стъпки както на практическо, по този начин и на политическо равнище ", продължава писмото.

Вучич неведнъж е заявявал, че Белград в никакъв случай няма да признае независимостта на Прищина, в това време напрежението продължава да тлее в северно Косово със сръбско болшинство поради реципрочните ограничения, наложени от премиера Албин Курти.
 Сръбският министър председател Ана Бърнабич ще стартира новата седмица с посещаване в Косово
Сръбският министър председател Ана Бърнабич ще стартира новата седмица с посещаване в Косово

Бърнабич ще посети манастира Банска в община Звечан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР