Кредитният рейтинг на САЩ е понижен заради нарастващия дълг, „стандартите на управление“

...
Агенцията за най-висок рейтинг Fitch понижи кредитния рейтинг на Съединените
Коментари Харесай

Агенцията за най-висок рейтинг Fitch понижи кредитния рейтинг на Съединените щати поради нарастващия дълг и „влошаване на стандартите на управление“, което предизвика протести от Белия дом .

Fitch, една от трите големи рейтингови агенции, във вторник понижи кредитния рейтинг до AA+, което е една степен по-ниско от най-високия рейтинг AAA.

По-ниският кредитен рейтинг, който предоставя на инвеститорите ръководство за рисковете, свързани с инвестирането в дълг на определена държава, може с течение на времето да повиши разходите за заеми за правителството на САЩ.

Понижаването на рейтинга идва, след като през юни демократите и републиканците постигнаха споразумение за избягване на фалит по дълга чрез повишаване на лимита за заеми от 31,4 трилиона долара след месеци на политически спорове за данъци и разходи.

Споразумението в последния момент за повишаване на лимита дойде, след като републиканците използваха въпроса като разменна монета, за да притиснат президента Джо Байдън да намали разходите за политическите приоритети на Демократическата партия.

Fitch посочи нарастващата поляризация около разходите и данъчната политика, водеща до „повтарящи се ограничения на дълга и решения в последната минута“, като основна обосновка за понижаването на рейтинга.

„Понижаването на рейтинга на Съединените щати отразява очакваното фискално влошаване през следващите три години, високото и нарастващо бреме на общия държавен дълг и ерозията на управлението“, каза Fitch в изявление във вторник.

„Според Fitch е налице стабилно влошаване на стандартите на управление през последните 20 години, включително по фискални и дългови въпроси, независимо от двупартийното споразумение от юни за спиране на дълговия лимит до януари 2025 г.“, добави рейтинговата агенция .

Fitch също така посочи липсата на Вашингтон на „средносрочна фискална рамка“ и „ограничен напредък“ в справянето с предизвикателствата, произтичащи от нарастващите разходи за социално осигуряване и Medicare поради застаряващото население.

Асошиейтед прес, цитирайки неназовано лице, запознато със ситуацията, съобщи, че Fitch е казал на служители на администрацията на Байдън, че бунтът на 6 януари 2021 г. в Капитолия също е бил фактор за понижаването на рейтинга.

Ходът на Fitch, който следва предупреждения за възможно понижаване на рейтинга през май, бележи едва второто намаление на кредитния рейтинг на САЩ в неговата история.

Standard & Poor’s лиши най-голямата икономика в света от нейния рейтинг AAA през 2011 г. след продължително безпокойство относно тавана на дълга, което повиши разходите за заеми на Министерството на финансите през тази година с около 1,3 милиарда долара.

Служители от администрацията на Байдън остро критикуваха намаляването на рейтинга.

Министърът на финансите Джанет Йелън каза, че решението е „произволно“ и се основава на остаряла информация.

„Много от тези мерки, включително тези, свързани с управлението, показаха подобрение в хода на тази администрация, с приемането на двупартийно законодателство за справяне с лимита на дълга, инвестиции в инфраструктура и други инвестиции в конкурентоспособността на Америка,“ Йелън каза.

„Решението на Fitch не променя това, което американците, инвеститорите и хората по целия свят вече знаят: че съкровищните ценни книжа остават най-известният безопасен и ликвиден актив в света и че американската икономика е фундаментално силна.“

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че решението на Fitch „опровергава реалността“, когато САЩ имаха „най-силното възстановяване от всяка голяма икономика в света“, като същевременно обвини републиканците, че са заплаха за икономиката.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР