Кредитният пазар у нас създава илюзията, че България е страната

...
Кредитният пазар у нас създава илюзията, че България е страната
Коментари Харесай

Лихвените аномалии на българския пазар продължават

Кредитният пазар у нас основава илюзията, че България е страната на чудесата. В страна като нашата, където и бизнес, и население всеобщо се оплакват, че едвам свързват двата края, а политиците и синдикатите издигат този рев като знаме за належащи (според тях) промени във фискалната, обществената и каквато се сетите още политика, компаниите и популацията се радват на може би едни от най-ниските лихви по заемите спрямо множеството страни от Еврозоната.

И с цел да не бъдем голословни в тези свои изказвания, ще се позовем на.

Според лихвената статистика на централната ни банка: " През април 2023 година междинният лихвен % по заемите до 1 млн. евро, контрактувани в левове, се усилва с 0.06 прочие п. до 3.70%, а по тези над 1 млн. евро понижава с 0.38 прочие п. до 3.29%. Средният лихвен % по заемите до 1 млн. евро, контрактувани в евро, се покачва с 0.14 прочие п. до 4.82%, а по заемите над 1 млн. евро - с 0.80 прочие п. до 5.64%. През април 2023 година междинният лихвен % по овърдрафта в левове нараства с 0.12 прочие п. до 3.01%, а по овърдрафта в евро - с 0.30 прочие п. до 4.58% "
 ЕЦБ попари очакванията за скорошно понижаване на лихвите
ЕЦБ попари очакванията за скорошно понижаване на лихвите

Най-рано през септември ще може да се реши дали предходните ограничения са били ефикасни

Вярно е, че има страни като Нидерландия, Испания и Франция, където тя е надлежно 3.31%, 3.54% и 3.61% годишно, само че в другата прекаленост са страни като Германия, Латвия и Литва с над 5% годишно. За Гърция изобщо и дума не отваряме. А по-важното е, че в нито една страна от Еврозоната овърдрафтът за компаниите не е толкоз на ниска цена, що се касае за българските компании в лв.. Ще напомним - за тези заеми в национална валута междинната рента е 3.01 %.

При заемите до и над 1 млн. евро картинката е сходна. Средната рента в Еврозоната за другите като групи и като срочност заеми се колебае от 4.06% до 4.83% годишно, само че за ред страни като Ирландия, Латвия и Естония по доста от групите фирмени заеми тази рента надвишава 6% и даже 7% годишно. А страните, в които междинните лихви се приближават до нашите, ниски цени на корпоративните заеми са изключение.

А статистиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) за март 2023-а (за април данни към момента няма) демонстрира, че в края месеца междинната рента по овърдрафта в Еврозоната е 4.12%.
 Българският кредитен пазар продължава да поддържа нелогично ниски лихви
Българският кредитен пазар продължава да поддържа нелогично ниски лихви

Банките умишлено одобряват инфлацията да обезценява активите им

Що се отнася до жилищното кредитиране, лихвите по него у нас са такива, че за доста жители на Еврозоната сходни равнища сега са неосъществим идеал. Според Българска народна банка за април 2023-а: " При жилищните заеми в левове, междинният лихвен % се намалява с 0.08 прочие п. до 2.54%, а ГПР по тези заеми - с 0.06 прочие п. до 2.80%. " В Еврозоната в това отношение по-добра от нас е само Малта със междинна рента от 2.38% и наедно с нас е Франция със междинна рента 2.56% годишно, както и Хърватска - с 2.99%. Всички останали са над 3.4%, а някои страни като Литва и Латвия гравитират към 5% рента годишно. Повечето страни, включително Белгия, Нидерландия, Ирландия и Германия, междинната рента по жилищните заеми е над 4% годишно.

При всички тези данни е изключително прелъщение да разясняваме причините на редица икономисти, финансисти и политици у нас, че влизането на България в Еврозоната ще докара до поевтиняване на заемите. Но ще се въздържим. Ясно е, че настоящето равнище на лихвите у нас е невероятна особеност, която не отразява действителното равнище на риска при кредитирането, както за бизнеса, по този начин и за жителите. Не може това равнище да е под това на страната, в която живеят и работят кредитополучателите, още повече - да е под равнището на Еврозоната и на Съединени американски щати. И, както при всяка финансова особеност, изчистването й евентуално ще е много мъчително. Нищо чудно в близко бъдеще - сред 6 и 12 месеца, да станем очевидци на удвояване на лихвените равнища по левовите заеми у нас и на нарастването с 50% на тези в евро. Това ще докара до влизане на цените на заемите у нас в границите на закономерността, само че един подобен развой несъмнено ще е доста мъчителен - и за кредитополучателите, и за кредиторите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР