Кредитната политика, когато става въпрос за финансиране на бизнес или

...
Кредитната политика, когато става въпрос за финансиране на бизнес или
Коментари Харесай

БНБ: Износът и инвестициите ще се забавят

Кредитната политика, когато става въпрос за финансиране на бизнес или потребителски заеми се разхлабва поради усилването на конкуренцията в сектора и намалената оценка за риск на хората, предизвестяват от централната банка.

© Цветелина Белутова Икономиката на България ще продължи да пораства през идната половин година вследствие на покупките на семействата. Това е един от изводите в тримесечният " Икономически обзор " на Българската национална банка (БНБ). Експертите означават, че сигналите от българската стопанска система от началото на годината са най-вече позитивни. Същевременно обаче интернационалната среда се утежнява и централната банка предвижда закъснение на износа и капиталовата интензивност в страната.

Основните опасности са забавянето на икономическата интензивност в Турция, влошаващи се вероятности пред огромни външни пазари за българската продукция като Германия и Италия, продължаваща неизясненост към излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз и, несъмнено, комерсиалният спор сред Съединени американски щати и Китай.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Инфлация

През април равнищата на цените в страната се усилват с 3.7% на годишна база, което е ускоряване за четвърти следващ месец по отношение на регистрираната през декември инфлация от 2.7%. От Българска народна банка обаче чакат този тренд да се обърне през идващите месеци и междинното повишаване на артикули и услуги в страната да се забави.

" Определящо за това развиване ще бъде повишаването на негативния принос на енергийните артикули в сходство с предстоящата низходяща динамичност на интернационалните цени на петрола в евро, както и изчерпването на базови резултати в групата на услугите. ", показват от централната банка.

Кредитна интензивност

Растежът на кредитирането ще продължи, само че с по-бавни темпове през второто и третото тримесечие, съгласно Българска народна банка. За информация, годишното нарастване на кредитната интензивност в България е над 7% през интервала ноември - март. Очакванията обаче са за по-нисък растеж на потреблението, което ще се отрази на заема. Също по този начин през април тази година ще се изчерпи еднократният статистически резултат от включването на клона на BNP Paribas Personal Finance в листата с " банкови " сдружения в страната.

Според резултатите от Анкетата за кредитната интензивност на банките, която Българска народна банка организира, през последните месеци на 2018 година е очевидно леко стягане на стандартите за разпределяне на заеми. Така да вземем за пример при жилищните заеми условията за поръчителство и за оптималния период на заема се завишават. От друга страна, кредитната политика към бизнес и потребителски потребности се разхлабва поради усилването на конкуренцията в сектора и намалената оценка за риск на хората.

Според централната банка ниските лихвени проценти ще се запазят и през идващите месеци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР