Кредитите за малки суми стават все по-популярни и се увеличават

...
Кредитите за малки суми стават все по-популярни и се увеличават
Коментари Харесай

Кредитите за малки суми до 1000 лв. се увеличават в България


Кредитите за дребни суми стават все по-популярни и се усилват в България с над 10% за последните 5 години, демонстрират разбори на Асоциацията за отбрана на потребителите съгласно регистрите на Българска народна банка. Над половината от всички средства, които са отпуснати, са за суми до 1000 лв.. Кредитите за суми до 1000 лв. са заемали дял от 44.3% от всички отпуснати заеми при започване на 2014 година През актуалната година нарастват до 53.9% от всички заеми за жители.

За същия интервал, общата сума по заемите скача с близо 20%, от 18.5 милиарда лв. през 2014 година до 22.1 милиарда лв. през 2019 година Към края на март на тази година заемите за суми до 1000 лв. възлизат на общо 1 585 490 броя, като това е растеж от 12.5% на годишна база (+176 хиляди броя). За съпоставяне, броят на всички заеми на жители у нас регистрира годишен растеж от 11.8% (+309 хил.), достигайки до 2 940 674 броя.

От Асоциацията за отбрана на потребителите предизвестяваме, че огромна част от неприятните заеми отиват в колекторски компании, чиято активност не е регламентирана у нас, споделя нейният ръководител Пейо Майорски. Прогнозите на асоциацията се сбъднаха и банките се трансфораха в главния сътрудник и клиент на колекторските компании. Според данните над два пъти са нарастнали изкупените заеми през предходната година и са достигнали близо 2 милиарда лв.. Заблуждаваща е тезата, че тъй като броят на предоставените за събиране отговорности е намалял близо с 50%, това би трябвало да внуши, че към този момент се следят позитивни за потребителите трендове поради удобната икономическа конюнктура, постоянните и растящи приходи. Изключително тревожни са данните за междинния размер на дълга, който през 2018 година се приближава до междинната брутна работна заплата и доближава 1161 лева на консуматор, в съпоставяне със 775 лева за 2017 година

Анализите на Асоциацията за отбрана на потребителите сочат, че и 2019 година ще бъде рекордна за колекторските компании, които ще изкупят заеми за над 2,5 милиарда лв., а необслужваните заеми от банките може да надвишават 60%. Като значимо е да се означи, че част от тези вземания са обезпечени. В момента и след напън от Европейската комисия, която заплаши България с наказателна процедура, текат процедури в Народното събрание за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Страната ни би трябвало да синхронизира законодателството си с Европейски Съюз, с цел да се дадат повече права на потребителите от неравноправни клаузи в договорите с монополни сдружения, колектори, бързи заеми, банки и кредитни институции.

Апелираме към законодателната власт да подходи отговорно към активността на колекторските компании, които лавинообразно стартират да се занимават с обезпечени заеми. Това е още една причина да се регламентира със закон работата на тези компании, които към днешната дата не престават да действат в условия на цялостна неяснота най-много във връзка с правата на длъжниците. Все още не знаем по какви формули пресмятат вземанията, за които претендират, нито пък има изясненост по какъв начин действат в случаите на обезпечени задължения.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР