Кредитите за домакинствата за покупка на къщи и апартаменти нараснаха

...
Кредитите за домакинствата за покупка на къщи и апартаменти нараснаха
Коментари Харесай

Рекорден ръст на жилищните кредити

Кредитите за семействата за покупка на къщи и жилища набъбнаха с 3,7 милиарда лева за година и към края на февруари са в размер на 20,52 милиарда лева, демонстрират данни на Българска народна банка. Това съставлява рекорден растеж на жилищните заеми от над 22 на 100.

Увеличението на ипотечните заеми се дължи на желанието на хората да живеят в по-хубав и по-голям дом. Освен това доста хора желаят да вложат парите си в парцели, само че нямат задоволително налични средства за покупката на апартамент или къща. Затова те взимат и банков заем към спестените си пари, с цел да ги влагат в парцел. Ниските лихви по жилищните заеми са спомагателен тласък за пазара.

Потребителските заеми нарастват с над 13 на 100 за година и към края на февруари са на обща стойност 17,2 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка. Голяма част от тези заеми са за поправки в дома и покупка на обзавеждане и домашен уреди. Оказва се, че главният мотор за банковото кредитиране в страната е желанието на хората да живеят по-хубав дом.

Домакинствата взимат доста повече заеми от бизнеса. В рамките на година заемите за семействата са нарастнали със 17,1%, или с 5,76 милиарда лева и доближават 39,4 милиарда лева В същото време заемите за бизнеса се усилват единствено с 8 на 100, или с 3,3 милиарда лева и към края на февруари са в размер на 44,8 милиарда лева

Освен че взимат повече заеми, семействата икономисват и повече пари в банките. За година депозитите на жители са нарастнали със 7,85 милиарда лева, или с 10,8% и доближават 80,8 милиарда лева В същото време депозитите на нефинансовите предприятия се усилват единствено с 2 милиарда лева, или с 5,1% и доближават 43 милиарда лева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР