Кредитите, които фермерите са взели за изхранване на животните от

...
Кредитите, които фермерите са взели за изхранване на животните от
Коментари Харесай

Отсрочват с една година заемите на животновъдите

Кредитите, които фермерите са взели за изхранване на животните от Държавен фонд „ Земеделие “ през интервала 2008-2012 година, се отсрочват с една година. Това реши на постоянно съвещание Управителният съвет на фонда по искане на браншовите организации.

Животновъдите могат да подават заявки за отлагане на отговорностите си в регионалните дирекции на Държавна фирма „ Земеделие “ от 22 ноември 2021 година до 31 януари 2022 година От тази опция могат да се възползват кредитополучатели с отсрочени заеми до края на ноември 2021 година - птицевъди, свиневъди и фермери, отглеждащи едри и дребни преживни животни, получили заеми през 2008, 2009, 2010 и 2012 година

Заемите, които стопаните дължат на ДФЗ, би трябвало да бъдат обезпечени в размер на 110% върху дълга (главница и лихва). Обезпеченията следва да бъдат учредени в интерес на фонда най-късно до 29 април 2022 година Средствата би трябвало да бъдат погасени до 25 ноември 2022 година Размерът на лихвата е 2%.

Мотивът за удължение интервала за погасяване на отговорностите на стопаните е задълбочаващата се икономическа рецесия, породена от разпространяването на пандемията от COVID-19. В създалата се обстановка огромна част от фермерите изпитват остра потребност от финансов запас за оборотни средства, жизненоважен за стопанствата. От ДФЗ напомнят, че не се позволява отлагане на заеми на кредитополучател, за който е намерено произвеждане по неплатежоспособност по реда на Търговския закон към датата на подписване на анекса.

Държавна фирма „ Земеделие “ - Разплащателна организация (ДФЗ-РА) стартира да изплаща дотациите по схемите и ограниченията на директните заплащания за Кампания 2021 година Първи транш, в размер на 18 673 818,16 млн. лева, получиха животновъдите по Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството за Кампания 2021. Финансовата помощ се разпределя сред 3 729 фермери.

Подпомагането по схемата се дава на два транша, като ставката се дефинира със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. В заповедта е написано, че на първия транш за едно възможно за подкрепяне животно говедовъдите получават дотация от 108,14 лева, а биволовъдите - по 189,24 лева Право на поддръжка по схемата имат земеделските стопани, които са отглеждали 10 или повече говеда и/или 10 или повече биволи, регистрирани към 28 февруари 2009 година Към последния ден за подаване на заявките за подкрепяне от настоящата акция фермерите би трябвало да отглеждат в стопанствата си най-малко 70% от референтния брой животни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР