Кредитирането от банките расте и през третото тримесечие, но най-голям

...
Кредитирането от банките расте и през третото тримесечие, но най-голям
Коментари Харесай

Заемите до 1000 лева - най-търсени от домакинствата

Кредитирането от банките пораства и през третото тримесечие, само че максимален растеж означават заемите до 1000 лв..

Увеличението при тях е с 5,9%, до момента в който в идващите сегменти има спад и едвам при по-големите заеми над 250 000 лв. има растеж, демонстрира графиката за заемите на нефинансовите предприятия. Най-голям спад - 4,9%, има при заемите, отпускани в диапазона 2500 - 5000 лв..

Тези данни демонстрират, че от ден на ден хора имат потребност от дребни суми, с цел да посрещнат належащи потребности - битови сметки, заравяне и други А по-големите заеми нормално се теглят за покупка на жилища.

Като цяло в края на третото тримесечие на 2018 година заемите от банковата система са 54,178 милиарда лв., отбелязвайки годишен растеж от 6,2%. Към края на юни (предишното тримесечие) нарастването на годишна база беше 5,9%, демонстрира статистиката на Българската национална банка (БНБ).

Като брой заеми, отпуснати на компаниите и семействата, нарастването по отношение на предходното тримесечие е с 0,9%, а размерът им - с 1,7%.

За интервала юли-септември банките са финансирали бизнеса с 32,759 милиарда лв., растеж от 4% на годишна база в съпоставяне - и нищожно нарастване от 0,1% по отношение на предходните 3 месеца. Данните на Българска народна банка демонстрират, че по отношение на предходния интервал броят на заемите за бизнеса е намалял с малко - 0,4%, само че е повишен размерът им с 1,6%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР