Крайнодесният израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир (на снимката)

...
Крайнодесният израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир (на снимката)
Коментари Харесай

Крайнодесен израелски министър разгневи мюсюлманите с призив да се позволи на евреите да се молят в Ал Акса

Крайнодесният израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир (на снимката) съобщи през днешния ден, че би трябвало да се разреши на евреите да се молят в комплекса на джамията " Ал Акса ", прочут измежду изповядващите юдаизма като " Храмовия рид ", съобщи Ройтерс, цитирина от Българска телеграфна агенция.

Премиерът Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и обаче бързо отхвърли да се готвят някакви промени в разпоредбите, които не разрешават на евреите да се молят в комплекса.

" Няма частна политика на нито един министър във връзка с Храмовия рид. Нито на министъра на националната сигурност, нито на който и да било различен министър ", обявиха от канцеларията на министър-председателят на Еврейската страна.

Бен-Гвир изрази позицията си по време на посещаване в комплекса на джамията " Ал Акса " във връзка поста за Тиша б'Ав, денят, в който се отбелязва разрушаването на Първия и Втория Соломонови храмове.

Въпросът, издигнат от министъра на националната сигурност, сега е изключително внимателен, тъй като има риск войната в линията Газа (палестинския анклав на брега на Средиземно море) да ескалира в по-широк боен спор с присъединяване на Иран и неговите проксита в района.

Районът на " Ал Акса " е уважаван от евреите поради двата техни храма, които са се намирали се там в древността. Комплексът е ръководен от йорданска религиозна фондация (вакъф). Правилата, които са наложени от десетилетия насам, разрешават на евреите да посещават комплекса, само че не и да се молят на негова територия.

" Нашата политика е да се разрешат молитвите ", сподели Бен-Гвир, до момента в който минаваше около евреи, пристигнали в комплекса " Ал Акса ".

Вакъфът заяви, че за Тиша б'Ав комплекса са влезнали към 2250 евреи.

Говорителят на палестинския президент Махмуд Абас осъди визитата на Бен-Гвир като " провокация " и прикани Съединени американски щати да се намесят, в случай че желаят да предотвратят " неконтролируема детонация " в района.

Бен-Гвир, който оглавява една от крайнодесните религиозни партии в дясната коалиция на Нетаняху, неведнъж влиза в пререкания с други министри поради позицията си по отношение на молитвите в " Ал Акса ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР