Крайно време е спортът в България да спре да се

...
Крайно време е спортът в България да спре да се
Коментари Харесай

Асен Василев: Крайно време е спортът в България да спре да се финансира по симпатии

" Крайно време е спортът в България да спре да се финансира по благосклонности, а по правила ", съобщи министър Асен Василев по време на презентаецията на Националната стратегия за споделено финансиране на капиталови спортни планове, утвърдена от Министерския съвет на 18 октомври 2023 година. Чрез нея ще могат да се реновират спортни обекти, държавна и общинска благосъстоятелност, както и да се изградят нови обекти, като общият обезпечен обществен финансов запас е 10 000 000 лева На срещата с представители на представители на обединените спортни клубове участва и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.


" Правилата са направени по този начин, че за всеки лев, който клубовете си обезпечат и решат да го влагат в спортна инфраструктура, страната влага един лев дружно с тях. Това ще помогне по три метода. Първо - клубовете, които имат повече почитатели и спонсори, ще получат и повече финансиране. Второ - когато половината пари са на клуба, съм сигурен, че ще бъдат изхарчени рационално. Трето - това ще махне опитите да се въздейства политически на клубовете през формата и метода на финансиране. Средствата, които клубовете заявят, поемам уговорката да бъдат обезпечени от страната. Това се отнася за всички спортове. Най-накрая запас в спорта би трябвало да се дефинира от почитателите, а не от страната. Това е задачата на тази стратегия. Тази година сме заделили един дребен запас. До 30 ноември може да подавате оферти, които в границите на две-три седмици ще бъдат оценени и средствата ще бъдат обезпечени до края на годината ", изясни в елементи Асен Василев.


" Имаме села със игрища, на които в кръчмата не можеш да събереш тим. Една от аргументите за това е, че досега нямаше самоучастие. Общините може да аплайват също. Отделно - през 2021 година отпуснахме 500 млн. лв. за общински планове. Догодина сме заложили един милиард. Ние поемаме 50% от съфинансирането. За тази година бяхме заложили 10 милиона, като имаме в запас още 50 милиона. Догодина може да тръгнем с бюджет сред 50 и 100 милиона. Ако има интерес, ще намерим средства. Може да разтеглим програмата без проблем. Дай Боже да имаме дефицит на бюджета след тази среща. В момента финансовата стратегия не се усвоява ", продължи министър Василев.


" Стремим се да има справедливи измерители и методика за оценка, която да дава ясни цифри кой и по какъв начин би трябвало да получи финансиране. То няма да е ориентирано единствено към клубовете, а и към общини и спортни федерации. Всеки, който употребява държавни или общински терени и парцели. Това е добър механизъм за финансиране. Всеки, който желае да построи нещо, би трябвало да даде своето, с цел да реализира това, което желае. Там, където се раждат положителните спортисти, са клубовете. В Министерството има стратегия за клубно финансиране ", добави спортният министър Димитър Илиев.

В сграната на финансовото минестерство влязоха ипълнителните шефове на ЦСКА и Левски - Филип Филипов, Стоян Орманджиев и Даниел Боримиров, консултантът на ЦСКА 1948 - Валентин Михов. Дойдоха още претендентът за президент на БФС Димитър Бербатов и членът на екипа му Михаил Александров, Тодор Алексиев (ВК Хебър), както и представители на Общо събрание на колегиите ЦСКА, Левски и Академик. Голяма част от присъстващите желаеха базите да са общинска асобственост. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР