Крайно време е сериалът Игра на избори“, който тече вече

...
Крайно време е сериалът Игра на избори“, който тече вече
Коментари Харесай

Главчев: Крайно време е сериалът „Игра на избори“ да приключи

Крайно време е сериалът „ Игра на избори “, който тече към този момент няколко години, да завърши. Всички желаеме да бъде образувано постоянно, устойчиво държавно управление, което да може да дава отговор на въпросите на българските жители. Това съобщи министър-председателят Димитър Главчев при започване на днешното държавно съвещание, последно преди предварителните парламентарни избори тази неделя - 27 октомври. Премиерът разяснява, че в двата служебни кабинета, ръководени от него в последните месеци, целите са били три – провеждането на почтени и транспарантни избори, следване на европейския път на България и отговор на проблемите на жителите.

Ние, като служебно държавно управление, се заехме със задачата да осигурим гласоподаване без подозрения за деформиране и пазаруване вота на жителите, сподели Главчев и добави, че би било заблуда да се твърди, че няма опити за пазаруване на гласове. „ В пъти сме нараснали напъните си в тази посока спрямо предходните избори, въпреки че никой не твърдеше за предходните, че не са били почтени и транспарантни. Увеличихме в пъти взетите ограничения и във връзка с купения избор, там работят Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата, и във връзка с машините, Министерството на електронното ръководство има грижата “, добави министър-председателят и прикани жителите всеобщо да гласоподават.

Премиерът напомни, че през предходната седмица в Брюксел се организираха редица значими за България срещи. Първата по рода си Срещата на върха сред Европейски Съюз и Съвета за съдействие в Персийския залив и постоянното съвещание на Европейския съвет. Основните разисквани тематики бяха напрежението в Близкия изток и Украйна. Позицията на България е, че би трябвало да бъде проявена въздържаност и деескалация, както и да се употребяват дипломатически средства за разрешаване на рецесията в Близкия изток. „ За Украйна също няма изненада от наша страна. Ще я поддържаме толкоз, колкото е належащо и докато е належащо, съобразявайки се с решенията на Народното събрание “, добави министър председателят и напомни, че на формата беше показан Планът за победа от украинския министър председател Зеленски.

Димитър Главчев сподели още, че пред европейските си сътрудници е показал данните за миграцията по българските граници, като са регистрирани три пъти по-малко на брой опити за незаконно прекосяване спрямо предходната година - от 152 000 опита през 2023 година до 50 000 през актуалната.

„ Съвместно с Гърция и Румъния поставихме доста значима тематика – необяснимото повишаване на електрическата сила за потребителите в някои от страните, до 15 пъти. Подписахме взаимно писмо с двете прилежащи страни до Европейска комисия да се изяснят аргументите за този скок и да не се случва повече “, заяви министър-председателят.

По отношение на третия приоритет, а точно да се вземат решение проблемите на българските жители, министър председателят посочи отвореното за придвижване кръстовище сред бул. „ България “ и Околовръстния път на София. Той означи, че е останал още един неуреден проблем, за който е даден период на Столична община, в който да в профил нередността. „ Друг наш ангажимент към жителите също е изпълнен – предварително е разчистен теренът, върху който ще бъде построена Националната детска болница. През миналите няколко месеца персонално следях тази тематика, тъй че където е допустимо в началото избраните периодите да се съкратят и от идната година да стартира същинското строителство на лечебното заведение. Готов е към този момент и проектът за структурата и потенциала на детската болница. Силно се надявам идващото постоянно държавно управление да следи тази тематика, тъй като както към този момент споделих - здравето на българските деца би трябвало да бъде висш приоритет за всички “, приключи министър председателят Главчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР