Крайно време е Съветът за електронни медии (СЕМ) да се

...
Крайно време е Съветът за електронни медии (СЕМ) да се
Коментари Харесай

Задочен спор между Николай Денков и Съвета за електронни медии

Крайно време е Съветът за електронни медии (СЕМ) да се опита да види какво може да направи, с цел да се оправи с проблемите на дезинформацията, хибридните офанзиви и неспазването на етичните правила, а не да изяснява какво не може да направи. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министър председателят Николай Денков, предава Българска телеграфна агенция.

„ През последните два месеца доста от проблемите, с които се сблъскваме, са резултат от феномена на „ необятно затворените очи “, добави Денков.

„ Дезинформацията да се бори с повече информация, а не с цензура “, съобщи Кирил Вълчев, общоприет шеф на Българска телеграфна организация

Това е продължение на задочния спор сред министър-председателя и Съвета за електронни медии.

По време на доклада си  Денков сподели, че има сериозна дезинформация в общественото пространство.

Съветът за електронни медии (СЕМ) явно не си прави работата . Не може публицисти, които популяризират погрешни обстоятелства, евентуално знаейки, че са погрешни, да не бъдат глобени по някакъв метод. Журналистическата нравственос изисква не просто да казвате нещо, а да го ревизирате през няколко източника. Има базови стандарти, които водещите медии по света съблюдават наложително “, разяснява тогава министър председателят.

„ Сайтът на Народното събрание сега е под съветска DDoS офанзива ”, написа депутатът Ивайло Мирчев

Последва и позиция на Съвет за електронни медии, която не е подкрепена от Пролет Велкова.

„ Съветът за електронни медии намира за неприемливи оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на Съвет за електронни медии. Изразеното по време на двумесечния доклад под формата на изявление демонстрира непознаване на пълномощията на органа, избрани в Закона за радиото и малкия екран ; неведение по повод активността на кои лица е способен СЕМ; недоумение, че професионалните стандарти за журналистическа активност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация „ Национален съвет за журналистическа нравственос “, показват от Съвет за електронни медии.

„ Съветът за електронни медии обръща внимание, че за миналата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми . В рамките на пълномощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по тематиката за войната в Украйна, които включват и проучват казуса с дезинформацията “, се добавя в позицията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР