Крайно време е Съветът за електрони медии да се опита

...
Крайно време е Съветът за електрони медии да се опита
Коментари Харесай

Премиерът отново критикува СЕМ: Крайно време е да кажат какво могат, а не какво не могат

" Крайно време е Съветът за електрони медии да се опита да види какво може да направи, с цел да се оправи с проблемите за дезинформацията, хибридните офанзиви, неспазването на етичните правила, а не да изяснява какво не може да направи. "
Прочетете още
Това съобщи министър-председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет във връзка днешната позиция на Съвета за електронни медии (СЕМ), съгласно която министър председателят прави неприемливи оценки и внушения за работата на медийния регулатор. В позицията си Съвет за електронни медии упреква Денков за липса на знания за пълномощията на регулатора.

Премиерът и ръководителят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова влязоха в открит спор, откакто за по-малко от два дни министър председателят два пъти подлага на критика работата на медийния регулатор. Съвет за електронни медии излезе с позиция, в която се отбелязва, че тя не се споделя от члена на Съвет за електронни медии Пролет Велкова, която постоянно се опълчва на Момчилова. Първо в понеделник Денков съобщи по време на доклада си за първите 60 дни от ръководството, че радио-телевизионният контрол не си прави работата против разпространяването на дезинформация, като особено загатна Соня Момчилова като индивида, който не реагира на публицисти, разпространяващи дезинформация. " Факт е, че има измислени изказвания и тълкования, които не дават отговор на истината. Но с цел да има закононарушение, би трябвало да го има заложено в Наказателния кодекс. Ние нямаме такова нещо в законодателството и не е елементарно да се направи ", сподели Денков. 

" Една от полезностите на демокрацията е да има независимост на словото – в случай че почнем да забраняваме елементарно, скоро ще би трябвало да внимаваме какво споделяме, по сходство на едни предходни времена. Важно е да стартират работят етичните органи – Съвет за електронни медии явно не си прави работата. Не може публицисти, разпространяващи погрешни обстоятелства, да не бъдат глобени. Това са базови стандарти, които се оказва, че при нас не са влезнали в деяние ", съобщи министър председателят. Относно предходно изявление на ръководителя на Съвет за електронни медии, че и лъжата има място в дебата, Денков отвърна: " Не, лъжата няма място. Самият факт, че ръководителят на Съвет за електронни медии произнася тази фраза, значи, че той не си е на мястото ".

" СЕМ намира за неприемливи оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на Съвет за електронни медии. Изразеното демонстрира непознаване на пълномощията на органа, избрани в Закона за радиото и телевизията; неведение по повод активността на кои лица е способен СЕМ; недоумение, че професионалните стандарти за журналистическа активност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация „ Национален съвет за журналистическа нравственос “. Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и рекомендациите във всеки един от отчетите на Европейска комисия по върховенството на правото, като поправят личното си държание във връзка с независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната. СЕМ обръща внимание, че за миналата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на пълномощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по тематиката за войната в Украйна, които включват и проучват казуса с дезинформацията ", се споделя в позицията на Съвет за електронни медии.

Въпреки това през днешния ден Денков още веднъж се изрече отрицателно за работата на съвета. " Крайно време е Съвет за електронни медии да се опита да види какво може да направи, с цел да се оправи с дезинформацията, хибридните офанзиви, неспазване на етичните правила, а не да изяснява какво не може да направи. Това, което виждам през последните два месеца, е, че доста от проблемите, с които се сблъскваме, са резултат от феномена на необятно затворените очи ", продължи той.
Министър-председателят не е единственият, който се възмущава от медийните изяви на Момчилова през последните месеци. През юни посолствата на Украйна и Съединени американски щати реагираха остро на неин коментар, че интерпретациите за зверствата на съветската войска в Буча при окупацията на града през 2022 година били част от украинската агитация за войната.  

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР