Крайно време е Република Северна Македония да изпрати посланик в

...
Крайно време е Република Северна Македония да изпрати посланик в
Коментари Харесай

Словения: България и РСМ да се помирят с учебниците, както Германия и Франция след ВСВ

Крайно време е Република Северна Македония да изпрати дипломат в София. Това съобщи словенският дипломат в РСМ Милан Предан, представен от БГНЕС.

Според него неналичието на македонски дипломат у нас не е помогнала на разговора сред София и Скопие.

Предан акцентира, че процесът по разширение на Европейски Съюз " към момента е жив ". Той отхвърли да е чувал за френско предложение за разрешаване на разногласието сред двете страни.

" В началото на нашето председателство аз предизвестих, че не може да чакаме чудеса, тъй като осъзнавахме, че действителността не е в интерес на нашите старания за сполучлив завършек на този развой, означи словенският дипломат.

Той увери, че страната му, която през последните шест месеца ръководеше европейското председателство, е направила всичко допустимо, с цел да тласне нещата напред, само че действителностите не са били в нейна изгода за бързо намиране на решение. Предан напомни, че в София не е имало политически кабинет, а в РСМ е имало локални избори, които не са създали македонското държавно управление по-силно, а в противен случай.

" Ако желаете да извършите компромис за един толкоз тежък въпрос, са ви нужни мощни държавни управления, какъвто не бе казусът през този интервал. Но по време на нашето председателство ние подготвихме терена за френското председателство ", посочи словенският посланик.
 Буяр Османи: България може още 200 пъти да спре РСМ по пътя й към Европа
Буяр Османи: България може още 200 пъти да спре РСМ по пътя й към Европа

Очаква незабавни диалози

На въпрос какво мисли за съдружното съглашение, подписано от партиите, които вземат участие в българското държавно управление отпред с премиера Кирил Петков, Предан акцентира, че не е в позицията да разясня това, само че вярвал, че не би трябвало да се мисли за отрицателен сюжет.

" Страните от Европейски Съюз бяха очевидци на доста отрицателни сюжети през миналите години. Трябва да мислим позитивно за нещата ", безапелационен бе той.

Според него има позитивни послания от българската страна, която подсказвала един по-прагматичен метод.

Предан съобщи, че е значимо разговорът с българското държавно управление да стартира допустимо по-скоро, тъй като с цел да се реализира съглашение на равнището на Европейски Съюз, е нужен компромис на двустранно равнище.

Той предвижда, че ще е нужен най-малко един месец заради оставката на премиера на РСМ и започването на работата на новия кабинет в Скопие.

Словенският посланик обаче е безапелационен, че е извънредно време РСМ да изпрати собствен дипломат в София.
 Евроинтеграцията на РСМ не зависи от период, а от резултат, отсече Радев
Евроинтеграцията на РСМ не зависи от период, а от резултат, отсече Радев

Проблемът надвишава визиите за исторически спор сред две прилежащи страни

" Със сигурност неналичието на македонски дипломат в България не оказа помощ на разговора сред София и Скопие, с цел да има едно мощно дипломатическо посланичество в София. Със сигурност това бе причина връзката да не бъде такава, каквато би трябвало, и на това място не би трябвало да се изпраща който и да е. В момента на страната Ви е нужен умел посланик, който ще бъде в непрестанен, във ежедневен контакт с новото държавно управление, тъй като това е единственият метод да се реализира контракт. Това може би е и единственият метод да се редуцира времето ", предизвести той РСМ.
 Financial Times: Новият български министър председател даде обещание противоположен завой за РСМ към Европейски Съюз
Financial Times: Новият български министър председател даде обещание противоположен завой за РСМ към Европейски Съюз

Много българи отхвърлят концепцията за обособена македонска еднаквост и език, има и разногласия за събития, датиращи от ВСВ

Запитан какво мисли за апелите на българската страна за смяна в учебниците дипломатът изясни, че няма точна визия какво написа в българските учебници за македонците и в македонските за българите. Той обаче предполагал, че не всичко, написано в тях, е правилно и съседът е разказан по един непочтен метод.

Според мен ще бъде добре да се обърне внимание на тези учебници и да се види дали може да бъде възобновено доверието с едно взаимно задоволително решение, уточни Предан и напомни, че е имало и други образци в Европа, когато шерването на учебниците е била една доста основна част от помиряването сред Франция и Германия след Втората международна война.

Дипломатът напомни, че е имало и опити да се направи нещо сходно и в Западните Балкани, което обаче не е било толкоз сполучливо.

" Темата за учебниците не би трябвало да бъде политическа тематика табу. Това е въпрос, за който би трябвало да се преговоря. Говоря за учебниците и в двете страни ", акцентира Предан.
 Мицкоски: За любовта са нужни двама, България да впише македонците в Конституцията си
Мицкоски: За любовта са нужни двама, България да впише македонците в Конституцията си

Ако София изиска включването на българите в Конституцията на РСМ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР