Крайно време е политическите партии да разберат своята отговорност към

...
Крайно време е политическите партии да разберат своята отговорност към
Коментари Харесай

Шефът на ВМЗ Сопот: Служебното правителство като институция трябва да бъде премахнато

" Крайно време е политическите партии да схванат своята отговорност към българския народ и пред Република България. Аз не смятам, че служебните държавни управления са нещо положително, защото се дава опция на група хора, които никой не е избирал, никой не е убеден в техния професионализъм да ръководят цели браншове за избран интервал от време ".

Това споделя пред тв БЛИЦ Пловдив новият изпълнителен шеф на ВМЗ Сопот Иван Иванов.

Припомняме, че преди няколко месеца той беше назначен за началник на най-голямата на Балканите оръжейница от някогашния към този момент вицепремиер Корнелия Нинова.

На въпрос какво е заварил в завода и какви промени са направени, Иванов отговори по този начин: Когато пристигнах във ВМЗ Сопот, за мен беше огромно предизвикателство. Тук срещнах прелестни хора и за жалост заварих завода в недобро положение. Технологично заводът е останал в края на предишния век, за жалост и сградният фонд е в доста неприятно положение. Затова с моя екип се заехме да решаваме някои от обществените въпроси на хората.

Съвместно със синдикатите, с които поддържаме тясно взаимоотношение, решаваме най-важните проблеми. Първото, което направихме е, да пуснем стола, доста от служащите имат опция да се хранят с питателна и прясно сготвена храна. Столът с решение на Съвета на шефовете се дотира на 100%, т.е. служащият заплаща единствено храната, всички други консумативи се поемат от ВМЗ.

Тук имаше над 40 кафе апарати, които никой не ползваше, тъй като кафето беше непригодно за приложимост. Сменихме кафето, хората към този момент употребяват машините. Купехме над 90 диспенсъра за студена и топла вода, която се доставя гратис. Повече от 22 години в завода не беше давано кисело мляко на хората, които работят във нездравословните производства. От месец и половина 1270 индивида получават кисело мляко. Това са дребни стъпки, само че в добра тенденция. Редица други неща се направиха.

Още като се влезе се вижда, че заводът е измит. Бяха хвърлени много старания за неговия по-добър тип. В момента върви необятна строителна стратегия. За страдание имаме цехове, които при дъжд и снеготопене стопират да работят, защото покривите са компрометирани и водата пада върху машините, които са с високо напрежение или върху подготвена продукция.

От доста време не е имало поправки и в този момент решаваме тези проблеми поетапно. Строителната ни стратегия е до края на месец юли следващата година. В завода се направи много във връзка с обществената политика и аз считам, че това е една добра стъпка, защото хората са стимулирани.

Ще бъдат усъвършенствани и битовите условия на служащите. От 1 август хората във ВМЗ получават новите си заплати, които са повишени с по 200 лв. и новите ваучери -а храна, които бяха увеличени от 80 на 200 лв.. Ръководството на завода взе решение към лятната отпуска еднократно да се прибавят по 150 лв. на всеки за почивката му.

Наблюдаваме и растежа на произвеждане. За последния месец ние имаме към 10% повишение растежа на произвеждане, заяви шефът на оръжейницата

За изказванията на новия длъжностен министър Никола Стоянов, че през последните два месеца ВМЗ Сопот е работило на над 100 милиона лв. загуба, Иванов разяснява: Аз бях доста сюрпризиран от това изказване на министъра, тъй като той е бил тук най-малко 6-7 месеца и би трябвало да е наясно с параметрите на завода.

Не единствено че не е на загуба от над 100 милиона, а за първото шестмесечие заводът е на облага от 48 милиона лв.. Аз като изпълнителен шеф изплатих над 35 милиона лв. остарели отговорности по доставки, настрана платихме налог дял към ДКК в размер на 1 милион лв.. В момента сме в положително финансово положение, обезпечени са поръчки и всеки ден се оправяме и с нужните ни доставки.

Изнася ли ВМЗ оръжия за Украйна, попитахме Иван Иванов. Той отговори по този начин: ВМЗ е производител на муниции. Ние имаме сътрудници, с които имаме надлежно контракти и продаваме оръжие.

Нито един снаряд, нито един патрон не е изнесен за Украйна. Ние ги даваме на нашите сътрудници, те имат краен консуматор, това са страни из целия свят. Разбира се, не отхвърлям, че има и краен консуматор Полша, Германия, Англия. Но ВМЗ не изнася оръжие за Украйна.

Относно политическата обстановка сега и на въпроса ще съумеят ли политическите партии да сформират обикновено работещо държавно управление, обединявайки се в интерес на България, Иванов напомни мисъл на Чърчил: Уинстън Чърчил споделя, че демокрацията е нещо доста неприятно, само че човешкото общество не е измислило нищо по-добро.

Би трябвало съгласно мен, в случай че политическите партии мислят за България, за ползите на нашия народ след изборите да създадат своите взаимни отстъпки и да се образува едно устойчиво държавно управление, което да преведе страната през тази поредност от рецесии, в които се намираме сега, разяснява още Иван Иванов.

Преди това Иван Иванов беше регионален шеф на София област. Пред медията ни Иванов направи ужасяващи разкрития за пленничеството си от талибаните, за страшните обстановки, в които е попадал по време на действителна война. Говорихме и за това в какво положение е заварил ВМЗ, какво е свършено от новото управление и какво следва.

Бях пленник на талибаните. Аз съм имал неповторимия късмет като офицер и може би нещастието като човек да бъда на действителна война, това беше през 1996-1997 година, когато в Таджикистан се водеше революция, описа пред камерата на БЛИЦ Иван Иванов.

Тогава талибаните завзеха столицата Кабул, прогониха силите на президента Арбани и главните сражения се водеха в Горнобедрашанския регион, съвсем в моята зона за отговорност. Това беше фактически тежък миг. Бил съм няколко пъти под снайперистки обстрел, бил съм два пъти в минно поле.

А другояче бяхме в плен на талибаните в продължение на три дни. Ние бяхме заложници. Лично мен не са ме измъчвали, защото аз бях началник на група офицери от Организацията на обединените народи, само че не мога да кажа същото за представителите на държавното управление. Първоначално ни ограбиха, след това ни изправиха на стената за разстрел високо в планината.

Благодарение на президента Елцин, на президентите на Пакистан, Афганистан, Индия и още една страна, не си припомням коя, след среща на високо ниво в Москва ние бяхме освободени, споделя спомените си някогашният боен министър.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР