Крайно време е да се запитаме какво правим срещу културата

...
Крайно време е да се запитаме какво правим срещу културата
Коментари Харесай

Стево Пендаровски: В ЕС да не сме като дърво без корен

Крайно време е да се запитаме какво вършим против културата на давност и равнодушие, които преобладават, тъй като за Европа не са значими единствено правосъдните и бюрократични промени, а и нашият културен принос. В Европейски Съюз членуват земи с неповторимо социално-културно развиване, там не се отива като ничия земя, като дърво без корен.

Това посочи президентът на районен съд Македония Стево Пендаровски по време на годишното си послание пред локалния парламент, заяви македонската организация МИА.

Ние, както уточни президентът, имаме международни справочници в това отношение и не би трябвало да вършим изключение от това предписание за себе си, не поради тях, изясни македонският президент. " Ето за какво са нужни доста по-големи грижи за нашия език, за нашите съществени културни институции, за нашите монументи, за виталните белези на нашата еднаквост ", сподели Пендаровски.

Десетилетните разногласия за нашата еднаквост ни накараха да се обърнем повече към опазването и популяризирането на националното културно завещание. Но в прехода, за жалост, в областта на културата доминира вулгарната неолиберална идея за тотална комерсиализация, която всъщност задушава доста креативен дейности на мозъка, сподели Пендаровски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР