Крайно време е да се обърне внимание на културата като

...
Крайно време е да се обърне внимание на културата като
Коментари Харесай

Актрисата Жанет Керанова: Културата е дейност от стратегическо значение за националната сигурност

Крайно време е да се обърне внимание на културата като на активност, която е стратегическа за националната ни сигурност. Това сподели за " Фокус “ актрисата и представител на САБ за Благоевград Жанет Керанова във връзка утрешния народен митинг под надпис " Народ без просвета е народ без бъдеще “, който ще се организира от 12.00 часа пред Министерството на културата.

По мотив настояванията на сектора, тя съобщи: " Искаме да получим едно по-достойно финансиране, а не то да понижава с всяка последваща година, с всеки нов министър да пада %, който се отделя от страната за просвета. С повишение на минималната работна заплата, която ще се получава от 1 януари 2024 година, нашите заплати ще са по-ниски даже от нея. Искаме да се промени методиката, тъй като тази методика, с този делегиран бюджет не прави никаква работа, тя ни връзва ръцете “, разяснява Жанет Керанова.

По думите й ниските хонорари в областта на театралните изкуства няма по какъв начин да стимулират младежите да желаят да се занимават с тази специалност.

" Да не приказваме за тези, които работят от дълги години в театъра и мизерстват. Вярно е – ние сме търпеливи. Горди сме и мрънкаме единствено по сред си. Никой до в този момент не протестираше, само че на 6те декември сме решили да викаме, тъй като ножа е опрял до кокала. Повече не може да се търпи “, сподели още тя.

Жанет Керанова изрази вяра, че и обществеността ще разбере, че митингът не е единствено за пари и заплати, а за цялостна смяна в отношението към културата.

" Тя би трябвало да е приоритет, тъй като един народ без просвета е нищо “, добави актрисата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР