Крайно време е да говорим с цифри и срокове за

...
Крайно време е да говорим с цифри и срокове за
Коментари Харесай

Борисов: Крайно време е да говорим с цифри и срокове за транспортните коридори


Крайно време е да приказваме с числа и периоди за транспортните коридори. Цялата сума на вложенията в инфраструктура на Балкани ще коства 30 милиарда евро. Това съобщи българският министър председател Бойко Борисов, съобщи специфичният делегат на БГНЕС от Лондон Георги Пашкулев.

На политическо равнище към този момент имаме триумфи. Косово и Сърбия се срещат. Всички знаем, че в случай че районът желае да просперира, би трябвало да си оправим инфраструктурата и да притеглим вложения, уточни българският министър председател.

Борисов показа коридори 8, 4 и 10 и добави, че всеки един от балканските министър председатели ще показа своята визия за коридорите в четвъртък в София на среща, на която ще участва и ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. „ Коридор №8 е извънредно значим кулоар, който свързва Азия с Адриатическо море “, сподели българският министър председател.

Той уточни, че цифровата конструкция ще коства 5 милиарда евро. „ Ако нямаме бърз интернет, вложителите даже няма да приказват с нас “, сподели Борисов.

Цялата сума на вложенията в тези планове ще бъде 30 милиарда евро, а за войните в някогашна Югославия похарчихме 50 милиарда евро.

„ Всички тези планове ще са от полза на всички балкански страни, които ще бъдат свързани с съвременни автомагистрали и интернет “, акцентира министър председателят Борисов.

Той цитира английската премиерка Тереза Мей, която е споделила, че Англия излиза от Европейски Съюз, само че не и от Балканите.

„ Политическите срещи е редно да приключат, от тук нататък би трябвало да се разберем за лотовете и кой и по какъв начин ще ги финансира. Време е хибридното финансиране от другите банки да го осъществяваме и да почнем да строим “, акцентира Борисов и даде обещание да се бори за бързото присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз.

„ Интересът към Балканите е голям извън – Русия, Съединени американски щати, Саудитска Арабия, само че този район е част от нашата Европа “, сподели Борисов.

В конференцията вземат участие водачи от всички страни от района – министър председателите на България Бойко Борисов, на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Република Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Основна цел на Инвестиционния конгрес е да събере водачите от района с евентуални вложители от целия свят и да бъдат разисквани опциите за привличане на повече поддръжка от частния, финансовия и обществения бранш за реализацията на стратегически инфраструктурни планове в Западните Балкани. Инициативата е част от поредицата срещи на върха, отдадени на развиването и европейската вероятност на страните. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР