Крайно време е да бъде взето решение за членството на

...
Крайно време е да бъде взето решение за членството на
Коментари Харесай

Бойко Борисов в Мюнхен: Време е за решение за членството на България в Шенген

Крайно време е да бъде взето решение за участието на България и в Шенген и в Еврозоната. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в изявлението си пред десетки евролидери на формалната вечеря преди откриването на мюнхенската конференция по сигурността. Той се стимулира с обстоятелствата, че страната ни пази най-добре границата с Турция, съблюдава прецизно маастрихските критерии и има едни от най-хубавите макроикономически индикатори в Европа.

По-късно нощес Бойко Борисов беше посетител и на публично показване на новия брой на вестник " Security Times ", който е официоз на Мюнхенската конференция по сигурността и отговори на въпроси на изданието. Българският министър председател съобщи, че е извънредно време европейските водачи да стартират да вземат участие интензивно в диалозите на най-високо равнище с страни като Съединени американски щати, Русия, Иран, Турция, когато става дума за проблеми като мигрантската рецесия да вземем за пример, чиито последици понася напълно Европа.

Посочи също, че страната ни си е написала домашното чудесно и по тази причина упорства час по-скоро да бъде призната и в Шенген и в Еврозоната.

Попитан за какво като председателстващи съвета на Европейски Съюз сме избрали за главен приоритет точно европерспективата на Западните Балкани, Борисов отговори:
Бойко Борисов - министър-председател на България: Ние не сме го избрали, то ни избра нас, ние там живеем, единствено преди 20 години там бяха всеобщи гробове.
Към диалога с премиера се причисли и комисарят Гюнтер Йотингер. Чест за нас е наличието ви тук в Мюнхен, сподели той на Борисов.
Гюнтер Йотингер - еврокомисар по въпросите на бюджета и човешките запаси: Срещнах Бойко за първи път през 2010 година и това, което той прави за България и за Европа оттогава насам е в действителност впечатляващо.
Днес с изключение на в конференцията по сигурността Бойко Борисов ще взе участие и в разнообразни полемики, отдадени на трансатлантическите връзки и съдействието в защитата сред Европейски Съюз и НАТО.

За последните пет десетилетия Мюнхенската конференция по сигурността, която годишно събира над 450 водачи от целия свят, се трансформира в главен световен конгрес за разискване на политиката за сигурност. Фокус тази година е подложен върху въпроси като ролята на Европейския съюз като световен участник в връзките за сигурност, заканите пред интернационалния ред, контрола върху въоръжението, в това число напрежението, подбудено от нуклеарната стратегия на Северна Корея.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР