Крайният срок за представянето на план за възстановяване от Национална

...
Крайният срок за представянето на план за възстановяване от Национална
Коментари Харесай

Ясен е крайният срок за управлението на Борисов да извоюва всички евромилиарди за коронакризата

Крайният период за представянето на проект за възобновяване от Национална стратегия за промени поради следствията от COVID-19 пред Европейския съюз е 30 април, 2021 година. С други думи до тогава ще е дефинитивно ясно дали ще успеем да получим всички евросредства поради рецесията с ковид, които кардинално от края на юли.Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешния парламентарен надзор.
Още: " "
Вицепремиерът уточни, че още няма инструкции от Брюксел за изработването на проекта и че условията към проекта може да се преглеждат като взаимоизключващи се. По думите му, проектът преди всичко би трябвало да увеличи потенциала на системите да дават отговор на шокове и рецесии. На второ място – проект, който оказва помощ да се възвръщат стопанските системи, само че и да е проект за икономическо развиване. " По този проект се работи още преди да имаме договорка ”, акцентира Томислав Дончев.
Разработена е концептуална рамка, всички министерства имат правото и задължението да създават пакет от планове, които обаче са във вътрешна конкуренция, съгласно казаното от втория човек в ГЕРБ. Към момента имало " стесняване на рамката от планови положения ". Досега са направени 60 плана, на стойност 23 милиарда лв., само че това е повече от контрактуваните пари – 12 милиарда евро общо по всички стратегии и принадлежности за еврофинансиране по линия " COVID-19 ", съгласно Дончев.
 Евродепутати от всички партии с искане: Европари единствено при господство на правото Евродепутати от всички партии с искане: Европари единствено при господство на правото
Политически водачи от целия набор на партии в Европейския парламент са изпратили писмо до немския канцлер Ангела Меркел (Германия...
" Мисля, че в границите на октомври ще сме в положение да обсъждаме конкретика ", уточни вицепремиерът. По негово мнение, европарите не би трябвало да се пръскат по всички браншове. " Няма по какъв начин да избягаме от политиките по декарбонизация (т.е. енергетика и енергийна успеваемост във всички измерения) ", сподели Дончев, като засяга особено енергийната успеваемост и на промишлеността.
Дончев направи анализ на контрактуваните кардинално средства – 9 милиарда евро за кохезионна политика, настрана за селскостопанска политика. Той съобщи и, че постоянно Европейска комисия праща " в последния миг " конкретиката на оперативните стратегии за съответния интервал.
Вицепремиерът даде образец с Фонда за обективен преход към зелена стопанска система – там имало два периода, единият е 2026 година, а другият – до 2030 година.
Реакции
Европейски Съюз ще гледа както декарбонизацията на стопанската система, по този начин и върховенството на закона, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков. Затова и той попита какви тъкмо промени планува ръководството, особено що се отнася до върховенството на закона.
 Предложение от Франция: Да се орежат европарите на корумпирани страни Предложение от Франция: Да се орежат европарите на корумпирани страни
Върховенството на закона ще бъде аршин за достъп на страните до полагаемата им се помощ от фонда за възобновяване. Корумпираните м...
Все още за правораздаването не са договаряни съответни промени, призна Томислав Дончев. Той засегна главната линия, която Европейски Съюз желае да види – за безпристрастна правосъдна система, която да подсигурява заслужено систематизиране на публичния запас т.е. на еврофондовете. Вицепремиерът обаче съобщи, че към този момент доста години Брюксел по този начин и не създаде справедливи критерии за осъществяване на правилото на върховенството на закона (правото) – т.е. какво значи върховенството на правото по справедливи критерии. Ако на една стара жена са ѝ откраднали кокошката, само че не са ѝ я върнали и не са я обезщетили, какво значи за нея върховенството на правото, попита Дончев.
Дончев акцентира, че най-вероятно Европейска комисия ще желае гаранции под формата на прелиминарен график. " Няма по какъв начин да избягаме от образованието, от опазването на здравето ", добави вицепремиерът.
Имате ли поддръжка от българското общество? Не. Търсите ли консенсус? Не. Така някогашният стопански министър от кабинета " Орешарски " и сегашен народен представител от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев разяснява думите на Дончев. И добави, че не може да се търси консенсус, откакто " не можем да забележим очите на българския министър-председател ".
Стигна се и до скандал сред Антон Кутев и Валери Симеонов, в качеството му на водещ днешното съвещание на Народното събрание. Кутев изиска Симеонов да предложения основния прокурор Иван Гешев да показа отчет за положението на правораздаването, както към този момент е приел Народното събрание тази година.
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР