Крайният срок за издаването на техническите паспорти на сградите е

...
Крайният срок за издаването на техническите паспорти на сградите е
Коментари Харесай

Техническите паспорти на сградите - какво трябва да знаем

Крайният период за издаването на техническите паспорти на постройките е 31 декември 2022 година, удостовери в предаването „ Хоризонт до обед “ Валентин Йовев, заместник-министър на районното развиване.

Сградите, строени след 2007-2008 година имат такива паспорти, тъй като това е условие за въвеждане в употреба . Санираните здания също би трябвало да имат такива паспорти, защото са направени в сходство с проектно-сметната документи, разясни Йовев.

Засега няма централизиран указател, само че подобен се планува с последните промени на Закона за устройството на територията . Копие от техническите паспорти ще се предава в Агенцията по кадастъра. За февруари за София там са били показани 54-55 паспорта.

Относно глобите заместник-министърът акцентира, че след приключването на крайния период наредбата планува кметовете да разпореждат активността по паспортите, като по-късно ще си събират изхарчените за това средства плюс санкции . Министерство на регионалното развитие ще изготви писма с инструкции до кметовете.

Нормалният период, в който може да се работи умерено за съставянето на първокласен механически паспорт, е сред 15 и 30 дни , разясни инж. Огнян Атанасов, заместник-председател на Камарата на инженерите в капиталовото планиране.

За съществуващи здания, стартирани след 1 септември 1999 година, въведени в употреба, може да се сформира механически паспорт без осъществяване на проучване на градежа , сподели инж. Атанасов.

Сумите са разнообразни в хипотезите, когато се прави механически паспорт и има архитектурно заснимане на постройката, когато няма такова снимане и когато няма енергийно проучване, с цел да се издаде документ за енергийни характерности.

Ако притежателят на постройката може да обезпечи копие от архитектурния и градивен план от общината, това ще понижи цената на техническия паспорт . За еднофамилни и двуфамилни здания до 250 кв. м. няма да се наложи енергийно проучване и издаване на енергиен документ.

Пазарната цена на енергийното проучване се движи сред 1 и 2.50 лв. на квадратен метър, като при огромните здания цената пада. Цената на архитектурното снимане също варира според от квадратурата от 1 до 2 лв. на квадратен метър . Съставянето на самия механически паспорт, който е сложен и включва проектант, конструктор, ВиК и експерт по електроинсталациите, специалист по пожарна сигурност, ще коства към 3 лв. на квадрат.

Така при непокътнат, разполагаем архитектурен план на постройката, правенето на техническият паспорт ще излезе към 5 лв. на квадратен метър . Ако няма подобен архитектурен план, цената ще скочи с лев или два, добави Огнян Атанасов.

„ В огромна част от общините в архивите се пазят чертежи и те могат да бъдат поръчани, да бъдат преснимани – цените са алегорични. “

При към 14 хиляди инженери и 6 хиляди архитекти не може да се приказва за монопол и картел при идното правенето на техническите паспорти на постройките, посочи Атанасов. Ако обаче възложителите изчакат да вземем за пример до юни 2022 година, няма да се оправим, акцентира той.

При всеобщите къщи до 250 кв. м. Огнян Атанасов чака техническият паспорт да коства към 1500 лв. с архитектурно снимане и към 1000-1200 лв. без такова снимане.

Процесът към този момент потегли, към този момент имаме много запитвания за сформиране на механически паспорти, съобщи инж. Атанас Ангелов, Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти.

Ако постройката е отделена на фуга може механически паспорт да се издава и на обособен вход , тъй като имаме обособени структури със независими съоръжения, изясни той.

Коментираните цени се образуват на база разгърната застроена повърхност, уточни инж. Ангелов.

При регистрирани отклонения на техническите характерности с нормативните условия в техническия паспорт ще бъдат отправяни рекомендации, сподели още Атанас Ангелов.

Най-големите проблеми могат да зародят там, където са правени преустройства . “

Техническите паспорти би трябвало да дадат картина на положението на сградния фонд, заключи той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР