Крайният резултат от една политическа криза винаги е икономическа криза

...
Крайният резултат от една политическа криза винаги е икономическа криза
Коментари Харесай

Добрин Иванов, АИКБ: Пенсиите и заплатите ще бъдат приоритетен разход, дори да няма нов бюджет

Крайният резултат от една политическа рецесия постоянно е икономическа рецесия и сега ние сме в такава. Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му тази политическа рецесия, в композиция с войната в Украйна, високите цени на електрическата енергия, високи равнища на инфлацията, както и заплаха от криза, са факторите за настъпване на по-дълбока икономическа рецесия в България.

Държавата би могла да работи с още едно удължение на сегашния бюджет, само че това не е целесъобразно. Този бюджет обаче е плануван за политическата и икономическа обстановка, в която се намирахме през 2022 година Коренно разнообразни са събитията през 2023 година Приходната част пораства, въпреки и с по-бавен ритъм, в сравнение с разходната част. Събират се повече пари и те би трябвало да бъдат разходвани съгласно вижданията на ръководещите, сподели още Иванов.
Няма смисъл да се чака 10 юни, с цел да се внесе искане за удължение на бюджета, тъй като явно нов бюджет няма да бъде гласуван и няма да бъде признат до този период. За да не изпадаме в обстановката, в която се намира Съединени американски щати, които отсрочват повишението на тавана на дълга, служебното държавно управление би трябвало в интензивен период да съобщи настояването за удължение в Народното събрание.
Експертът изрази убеденост, че разноските за пенсии и заплати са предпочитани и те ще бъдат изплащани с приоритет. На първо място ще пострадат еднократните разноски, такива са финансовите разноски, които постоянно са били най-ощетени, когато се вършат икономии от бюджетните разноски, сподели още Добрин Иванов. Неприемането на бюджет ще ощети най-много финансовата стратегия и бизнеса, сподели още той.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР